Fleminggatan och Fridhemsgatan. Där sker flest cykelstölder på Kungsholmen.

– Tyvärr är det i återigen området runt Fridhemsplan med omnejd som sticker ut, säger Ola Åkesson, kommunpolis på Kungsholmen.

Själva råkat ut

Vid Fridhemsplan har även han själv blivit av med cykeln.

– Jag skulle snabbt in och handla, men hade inte låst fast cykeln i något. Jag var borta i tio minuter och det var mitt på eftermiddagen.

– Jag tror att det förekommer alla tider på dygnet att tjuvarna helt enkelt bara lyfter bort cykeln om den är låst, men inte är fastlåst i något.

På sommaren är antalet anmälda cykelstölder som flest. Under de två första veckorna i maj anmäldes 24 cykelstölder på Kungsholmen.

– Det går upp i maj och brukar sedan pågå in i september.

Fler i år

Fram till vecka 19 hade 160 cykelstölder anmälts på Kungsholmen. Det är fler anmälningar än under samma period 2022, men färre än under 2021.

Och även om cykelstölder kanske inte är det allvarligaste brottet i lagboken kan det handla om större summor.

– Elcyklar som stulits ifrån Kungsholmen har varit värda från 10 000 kronor och upp till 80 000. 

Ola Åkesson tycker att man ska registrera sin cykel på något sätt, köpa ett extra lås av god kvalitet och låsa fast den i något.

Hittar man sin stulna cykel på Blocket ska man försöka få till ett möte som polisen eventuellt kan följa med på.

– Vi kan aldrig lova att vi kan komma med vid varje tillfälle, det handlar om prioriteringar. Men vi vill också sätta dit cykeltjuvar och det är sällan man tar en cykeltjuvar på bar gärning, så får vi möjlighet vill vi gärna ta chansen.