Sommarlovet har startat men inte för alla. I kommunen går ett par hundra elever på sommarskola för att klara sina betyg. Det måste vissa göra på tom mage. Gymnasieelever på Arlandagymnasiet uppmanas att ta med sig frukt och macka då de inte serveras skolmat under de två veckorna som sommarskolan äger rum.

– Vi har aldrig haft det. Lovskola är inte obligatoriskt att anordna i gymnasiet men för grundskolan är lovskola reglerat i skollagen. Lovskolan finansieras av statsbidrag, men det är inte säkert att man får täckning för alla kostnader, utan det beror på hur långt Skolverkets anslag räcker, säger Erik Ryding som är verksamhetschef på Arlandagymnasiet.

Kostnadsfri skola

I grannkommunen Upplands Väsby får samtliga elever på sommarskolan skollunch. Inte bara de som går i grundskolan så som det är i Sigtuna kommun. Sigtunas oppositionsråd, Marie Axelsson (S) tycker att skolan ska vara kostnadsfri. Då ska lunch serveras och eleverna ska inte behöver köpa mat eller ta med sig hemifrån.

– Jag visste inte att det inte funnits skolmat på sommarskolan förrän nu. Har det varit så tidigare är det en ännu större skandal. Jag tycker att man borde sätta en budget så att det räcker till att skolmat för de elever som vill bättra sina betyg, säger hon.

Oppositionsråd i Sigtuna, Marie Axelsson (S).

Oppositionsråd i Sigtuna, Marie Axelsson (S).

Stefan Källstigen

Marie Axelsson riktar sin kritik mot den moderatledda utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden och säger att det inte hade varit svårt att ordna så att alla skulle kunna få lunch.

Nämndens ordförande, Mattias Askerson (M), säger sig inte känna till orsaken till att det inte serveras mat men tycker att Socialdemokraternas kritik är felriktad och att de i stället borde fokusera på sakfrågan.

– Det jag vet är att det inte är lagstadgat att servera lunch till gymnasieelever på sommaren. Vi har inte erbjudit skolmat tidigare, även under socialdemokratiskt styre, säger han.

Ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Mattias Askerson (M).

Ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Mattias Askerson (M).