Den gångna vintern har bjudit på växlande väder och temperatur vilket gjort att gång- och cykelbanor och vägar runt om i Stockholm klätts med is.

Nu finns för första gången siffror som jämför vad detta lett till i länets olika kommuner när det gäller fallskador mellan den 1 oktober och 29 februari. Skillnaderna är stora.

Lägst ligger Upplands Bro, där 1,3 patienter rapporterades med fallskador per 1000 invånare, högst ligger Norrtälje med 4,8 rapporterade fall. Snittet för länet är 2,2.

Hög andel äldre

Norrtälje har också de högsta andelen invånare över 65 år, vilket ses som en del av förklaringen. "Äldre har generellt en högre fallrisk och generellt ökad risk för svårare skador som behöver mer vård", skriver regionrådet Talla Alkurdi (S), som svar på en interpellation från Liberalerna.

Det var L-ledamoten Pär Hommerberg som ville veta hur halkan påverkat vårdkostnaderna och hur kommunerna sköter sitt ansvar. "Det förekommer att trottoarerna lämpar sig bättre att åka skridskor på än att promenera", skriver han.

Talla Alkurdi svarar att alla halkolyckor inte sker på kommunal mark. I vissa kommuner är andelen som bor i småhus med egen mark högre, vilket gör det svårt att dra slutsatser om kvaliten på den offentliga halkbekämpningen, menar hon.