UNGDOMENS HUS. Här ska det nya Ungdomens hus ta plats. Foto: Locum

Här ska vård av unga med psykisk ohälsa samlas

Ungdomens hus ska samla Maria Ungdom, BUP och centrum för ätstörningar. Dessutom blir det fler platser för vård av unga med psykisk ohälsa.

  • Publicerad 06:00, 2 maj 2021

Det är Region Stockholm som nu går vidare med planerna på att starta ett "Ungdomens hus" på S:t Görans sjukhusområde. Planen är att Maria Ungdom, BUP och centrum för ätstörningar (SCÄ), som i dag ligger utspridda på sjukhusområdet och på Södermalm, ska samlas i två byggnader. Antalet vårdplatser ska också utökas.

https://www.mitti.se/nyheter/ny-mottagning-for-akutvard-for-psykisk-ohalsa-bland-unga/reptji!VEu95i1yy@6kju8xiat5YQ/

– Det är fantastiskt bra att kunna samla flera verksamheter på samma plats, i stället för två akutmottagningar blir det en. Antalet vårdplatser ökas med minst sju och vården blir mer effektiv, säger Charlotte Broberg (M), fastighets- och serviceregionråd i ett pressmeddelande.

Men det dröjer innan det öppnar. Husen ska byggas om och förstudier ska göras, enligt Region Stockholm som räknar med att det kommer ta tre år.

Någonstans mellan 180-220 miljoner kronor beräknas prislappen bli.

– Den som har ett barn som mår psykiskt dåligt ska känna sig trygg med att vård finns tillgänglig med samlad kompetens på en plats som är anpassad för barns behov. Så blir det när vi får Ungdomens Huspå plats. Då samlar vi vården – som i dag är utspridd i länet – under ett tak. Det är viktigt för samordningen och tryggheten att barn och unga med anhöriga möter en samlad kompetens, säger Susanne Nordling (MP), ordförande i psykiatriberedningen i region Stockholm