Ovanför Tallkrogens smala gator hänger ett virrvarr av ledningar i luften. En del av dem är lika gamla som området.

– Sverige var bland de första länderna att bygga ut elnätet. Det har gjort att vi nu har ett av de äldsta elnäten i världen, berättar Elina Jansson, pressekreterare på energibolaget Ellevio.

Arbetet med att förnya lokalnätet har pågått ett tag och är snart avslutat i söderort. Utöver en del av Älvsjö är det bara här i Tallkrogen och i Gubbängen de gamla luftledningarna ännu hänger kvar bland husen.

Nu ska de tas ner och ersättas med markkablar. Kablifiering kallas det på fackspråk. Målet är, enligt Ellevio, ett robustare nät som är hållbart över tid.

– Luftledningar är känsliga för väder och vind. Tänk dig vad som händer om ett träd faller över de här, säger projektledaren Osman Kücükgör och pekar på en ledning mellan stolparna på Hanvedsvägen.

De närmaste åren väntas elförbrukningen i Stockholm öka med 41 procent, enligt Ellevio. De nya markkablarna kommer att ha högre kapacitet, för att möta det ökade trycket.

– Fler kommer kunna sätta upp solceller, ladda bilen och jobba på hemmakontoret, säger Osman Kücükgör.

Dags att säga adjö till virrvarret av ledningar i luften.

Dags att säga adjö till virrvarret av ledningar i luften.

Mattias Kamgren

Tomter grävs upp

Arbetet i Tallkrogen startar nu på måndag. Det sker etappvis och beräknas pågå till i maj 2025.

1,8 kilometer kabel ska ner i marken på gatorna från Herrhagsvägen och in mot Tallkrogens centrum. Det kommer så klart att märkas för de som bor här. Både gator och tomtmark kommer att grävas upp. Enligt Ellevio berörs 76 tomter i den här delen av Tallkrogen.

– Målet är att påverka så lite som möjligt, men med de här trånga gatorna får de som ställer bilen på gatan räkna med att göra det någon annanstans tills just den gatan är färdig, säger Osman Kücükgör.

Projektets andra del kallas av Ellevio för Gubbängen, men omfattar i själva verket både Tallkrogen och Gubbängen – närmare bestämt gatorna från Olympiavägen och ner till Gubbängsvägen. Här är det cirka 100 tomtägare som berörs.

Den delen startar också nu i april, men väntas vara klar redan till årsskiftet.

– Man får också räkna med att det kommer att låta från arbetsmaskiner dagtid. Det blir lite stökigt men det blir bättre sedan och kapaciteten ökar, säger Elina Jansson.