På gång. Gångbron till centrum kommer allt närmare – i det här hålet ska den fästas, berättar Torbjörn Forsberg, platschef på Fastec som bygger för fastighetsägaren Trophi i Arninge centrum. Foto: Stefan Källstigen

Här ska bron in till centrum fästas

Snart får nordostkommunerna ett nytt trafiknav när Roslagsbanans nya station öppnar i Arninge. Från stationen kommer man kunna knalla rätt in i Arninge centrum – via den långa gångbro som just nu byggs.

  • Publicerad 11:15, 19 mar 2021

Just stationen kommer att dra hit jätte­mycket folk.

– Det kommer att betyda jättemycket, säger Åkersbergabon Anders Erman, delägare i djurbutiken Zookompaniet i Arninge centrum.

Han började jobba här 1980.

– Redan då pratade man om mer bebyggelse och nya företag, men det har tagit lång tid. Just stationen – kommer att dra hit jättemycket folk.

Arninge station. Anders Erman, delägare i Zookompaniet tror att stationen blir ett riktigt lyft för Arninge. Foto: Stefan Källstigen

På bägge sidor om E18 byggs också nya busshållplatser. Dessutom blir det fler parkeringsplatser för bilar och cyklar och avfarten från E18 till Vaxholmsvägen och Arningevägen byggs om.

– Det är ett roligt och utmanande projekt, säger Ann Furuvik, produktionschef på NCC.
– Vi gör så många olika saker – stationen, gångbron, en dagvattendamm och bygger om E18.
 

Arninge Station. Ann Furuvik, produktionschef på NCC visar var det tredje trapphuset till gångbron ska byggas. Foto: Stefan Källstigen

Just gångbron har varit trixig eftersom man inte får bygga över trafiken av säkerhetsskäl. Därför stängde SL av ett spår på Roslagsbanan när bygget startade och sedan fick E18 ledas om tillfälligt när man skulle fortsätta bygga över motorvägen.

Restaurang och tre butiker

Från motorvägen syns bara ett stort hål täckt med plywood där gångbron ska ansluta till Arninge centrum. Torbjörn Forsberg visar hur långt fastighetsägaren Trophi kommit på sin sida. Han är platschef på Fastec, som har byggt den nya centrumbyggnaden och resecentret.

Arninge station. Allt är förberett på fasaden till Arninge centrum där gångbron ska docka. Foto: Stefan Källstigen

På bottenvåningen närmast stationsentrén ska det bli tre butiker och en restaurang. På övervåningen har redan en leksakskedja och en trampolinpark öppnat.

– Alla hyresgäster man pratar med vill ha den nya gångbron säger han.

Klar i oktober

För att förstå hur stort projektet är kan man ha i minne att det började redan 2018 med att man först flyttade järnvägsspåret mellan Hägernäs och Rydbo västerut så att det kom närmare E18. Själva bygget av Arninge station startade hösten 2019.

Nu i oktober ska stationen vara färdigbyggd och i december är det meningen att den ska börja trafikeras av Roslagsbanan.

Arninge station. Sedan efter nyår sitter skylten Arninge station uppe i Arninge centrum. Torbjörn Forsberg är platschef på Fastec som bygger för fastighetsägaren Trophi. Foto: Stefan Källstigen

Första nya stationen sedan 2010

Stationsbygget är ett samarbete mellan staten, Region Stockholm, Täby kommun och projektledaren Trafikverket.

NCC bygger det mesta av stationen.

Stationen blir den 39:e på Roslagsbanan. Senast en ny station öppnade var 2010. Då ersatte Universitetet gamla Universitetet och Frescati.

Källa: Trafikförvaltningen Region Stockholm

Visa merVisa mindre