KISS. Kristian Bäckbrant från Norrköping går gitarrbyggarutbildningen i Upplands Väsby. Han bygger en elgitarr av bok och lönn i äkta Kiss-stil till sin bror i metalbandet "Death Wolf". "Den ska bli så metalhård som det bara går. Funderar på att färga den med oxblod också." Foto: Claudio Britos

Här samlas gitarrbyggare från hela världen

Kroppen av ask, locket av gran och stallet av körsbär. I gitarrbygge är träslaget allt. Det vet eleverna i det röda trähuset i Väsby.

  • Publicerad 14:32, 22 okt 2021

Det enda jag önskar är att jag hade börjat här tidigare.

– Jag förstår att du inte hört talas om oss. Det är inte många i Väsby som har det, säger Henrik Jansson, huvudlärare på Musikinstrumentakademien, när han öppnar dörren till det röda huset på Ryttargatan.

Men just i lilla Smedby ligger faktiskt Sveriges, Nordens, ja förmodligen Europas enda gitarrbyggarutbildning av sitt slag. Och här har de funnits i sex år, sedan Folkuniversitetet flyttade sin gitarrbyggarutbildning från Danderyd till Väsby. Nu delar Musikinstrumentakademin lokaler med möbelsnickarskolan.

– Våra gitarrbyggarelever kommer från hela världen. Just nu har vi elever från Sverige, Danmark, Australien, Tyskland och USA, säger Henrik Jansson.

Under tre år lär eleverna sig konsten att bygga riktigt bra gitarrer – eller instrument.

– De får lära sig hantverket och vi granskar instrumenten byggtekniskt och godkänner dem. Vi bedömer även speltekniska egenskaper som ton, respons och bärighet.

Denna höstförmiddag råder full aktivitet i bänkverkstaden.

Erik Persson går andra året och har just slutlackerat sin gitarr.

GITARRBYGGE. Kristian Bäckbrant diskuterar gitarrbygge med huvudlärare Henrik Jansson. Foto: Claudio Britos

Men hur börjar man?

– Man gör en fullskalig ritning, sedan ska formen sågas ut och sargarna värmas och böjas. Det är ett kritiskt moment. Träet kan spricka om det går för fort, säger han.

Sedan är det dags att limma "lådan", montera halsen separat, putsa och till sist lacka.

Han jobbar just nu med en gitarr av ask.

– Trädet växte på min mosters gård i Småland. Jag blev överlycklig när jag fick använda plank därifrån. Titta bara på ådringen!

Men det finns fler träslag som passar i en gitarr.

– Jag gjorde ett instrument med lock av italiensk gran, kropp av ask, hals av europeisk valnöt och greppbräda och stall av körsbärsträ från Norrtälje.

Sina Harthaus från Köln går sista året och bygger just nu en renässansluta i ask.

– Jag har läst kulturhistoria och är väldigt intresserad av gamla instrument. Det här är första gången jag bygger något, jag har mest renoverat tidigare. Det är kul att man har friheten här att välja att göra vad man vill.

PAUS. USA-födda Marc Plattner tar ett litet paussnack med tyska Sina Harthaus. I bakgrunden jobbar Erik Persson med sin gitarr. Foto: Claudio Britos

VERKTYG: De viktigaste verktygen för en gitarrbyggare är stämjärn, hyvel och japanska sågar. Foto: Claudio Britos

San Diego-bördige Marc Platten är med sina 64 år en av de äldre eleverna. Med en bakgrund inom näringslivet gjorde han ett sent karriärbyte.

– Mina framtidsplaner är att sätta ihop en verkstad och bygga några gitarrer per år och sälja. Det enda jag önskar är att jag hade börjat här tidigare.

Att bygga en gitarr tar upp emot 140 timmar. Men sedan ska de säljas också.

– En gitarrbyggare kan göra allt mellan 6 och 20 instrument per år. Det svåra kan vara att sälja. Många är hängivna hantverkare, men man måste ha båda bitarna, säger Henrik Jansson.

Gitarrfabriker som Martin, Fender och Gibson känner en del till. Men hur ser marknaden ut för handbyggda gitarrer?

– Den är ganska liten. Men gitarrister är en nyfiken sort. Många går på kända märken, men undrar vad det finns mer. De vill prova nya instrument och är de sedan nöjda blir de en reklampelare för dina gitarrbyggen.

LUTA. Sina Harthaus från Tyskland bygger en renässansluta på Musikinstrumentakademien i Upplands Väsby. Foto: Claudio Britos

SLUTLACKERING. Erik Persson, som går andra året på gitarrbyggarutbildningen, slutlackerar sin gitarr. Foto: Claudio Britos

BGS. I början av oktober fick gitarrbyggarutbildningen besök av Boutique Guitar Showcase, en resande gitarrutställning med unika gitarrer i världsklass och med spännande bakgrundshistorier. Andraårseleven René Petersen från Danmark synar ett av alstren. Foto: Privat

Gitarrbyggarutbildning

Vad: Musikinstrumentakademien, som är Folkuniversitetets 3-åriga yrkeshögskoleutbildning till gitarrbyggare. Sex-sju elever per årskurs.

Vad lär man sig: Hantverkstekniker, tillverkningstekniker, restaurering och underhåll av instrument.

Huvudlärare: Henrik Jansson

Var: I ett rött trähus i Smedby intill Gunnes gård i Upplands Väsby.

Ansökningskrav: Gymnasieutbildning eller motsvarande.

Visa merVisa mindre

ELEVER. Kristian, Sina, Marc och Viktor är några av eleverna på gitarrbyggarutbildningen i Väsby. Foto: Claudio Britos

RITNING. Allt börjar med en fullskalig ritning. Foto: Claudio Britos

Fem gitarrtyper

1. Klassisk, spansk nylonsträngad.

2. Stålsträngad gitarr.

3. Modern gitarr, med stål- eller nylonsträngar.

4. Archtopgitarr (med kurvat lock).

5. Elgitarr.

Visa merVisa mindre