Röda mattan rullades ut när utställningen ”News Flash – ett sekel av nyheter” invigdes på Fotografiska Stockholm.

– De blev bjudna på bubbel och snittar, och sedan kaffe och goda kakor. Efter det gick vi runt och tittade på bilderna och damerna var riktigt intresserade, säger Helén Lampert Sandin, aktivitetssamordnare på äldreboendet.

Mitt i berättade nyligen om den sex kvinnor starka 100-klubben som hade sin första träff på Edsbergs äldreboende i september.

https://www.mitti.se/nyheter/skal-for-nya-100-klubben/repvib!RjBw3b7xOJOu3NT6PZJgtg/

Artikeln fick ringar på vattnet och när Fotografiska skulle öppna sin utställning som visar över 300 bilder från TT:s arkiv med århundradets mest uppmärksammade händelser – så som kampen för kvinnlig rösträtt, andra världskriget, månlandningar, idrottsbragder, naturkatastrofer och revolutionerande uppfinningar – bjöd man in kvinnorna från Edsberg tillsammans med drygt 80 andra 100-plussare.

Taxiföraren skrattade gott

Förkylningar stoppade några, men Ingrid Olsson, 102, och Brit Albertsson, 107, kom iväg på evenemanget tillsammans med Helén Lampert Sandin och Perry Ali i personalen.

– När vi satte oss i taxin sa Ingrid till föraren att "du är väl inte var att köra gamla kärringar, va?" Herregud vad han skrattade! säger Helén Lampert Sandin.

Väl framme vid Fotografiska på Söder fick Ingrid Olsson och Brit Albertsson gå på röda mattan innan det blev bubbel och mingel.

– Vi kikade mest på 1930- och 40-talen, det var otroligt mycket folk där och cirka 85 av dem var över 100 år. Våra damer skålade med andra 100-åringar runt bordet men konversationen mellan dem gick ibland lite trögt, ingen hörde vad den andra sa, säger Helén Lampert Sandin.

"Varje bild en känslostorm"

100-plussarna var alltså inbjudna av museet som tillsammans med Nyhetsbyrån TT gjort en utställning på temat 100 år av nyhetsbilder.

– Nyhetsfotot är helt avgörande för samhällsförändring, skulle jag säga. Varje bild här är en känslostorm, säger Elin Frendberg som är vd på Fotografiska.

Greta Garbo väckte minnen

De två 100-plussarna från Edsberg tyckte att bilder på första tv-apparaten och även bilder från andra världskriget och Hindenburgkatastrofen var extra intressanta, berättar Helén Lampert Sandin.

– Och bilder på "deras" filmstjärnor som till exempel Greta Garbo lockade fram minnen från filmer de sett i yngre dagar. När vi till slut åkte hem fick alla 100-åringar en goodybag som var mycket uppskattad, säger hon.