Partiet Nyans gick till val på att bland annat förbättra integrationen, införa en översyn av Lagen om vård av unga, LVU, samt verka mot islamfobi och rasism.

Enligt Rami Hussein, partisekreterare, riktade partiet in sitt kampanjande på områden där valdeltagandet historiskt sett varit låg.

– Förra valet var det 1,3 miljoner som inte gick och röstade. Vi har hela tiden pratat om det som en stor potential, att vi egentligen inte skulle behöva ta någon röst från något annat parti och ändå lyckas ta oss in kommunfullmäktige, säger han.

I flera av de distrikt som Partiet Nyans riktat in sig på i Göteborg gjorde även partiet ett bra resultat. Däribland Hjällbo där partiet fick över 20 procent av rösterna i båda valdistrikt.

Under spärren

När rösträkningen i 410 av 411 valdistrikt var avklarad, hade partiet landat på 1,5 procent av rösterna. Spärren för att ta sig in i kommunfullmäktige i Göteborg ligger på två procent.

– Vi har gjort en väldigt bra valrörelse utifrån våra förutsättningar i alla kommuner som vi satsat på. Med det menar jag att vi har inte samma pengapåse som de andra partierna har, utan stödjer oss på donationer och medlemsavgift, säger Rami Hussein.

Var fjärde väljare

I valdistriktet Svarte mosse på Hisingen röstade var fjärde väljare på Nyans. Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att det kan få en inverkan på Göteborgspolitiken, om inte nu så i ett längre perspektiv.

– Det är möjligt att de kan etablera sig och i så fall innebär det en ny typ av motsättningar inom politiken, då partiet till stor del har en religiös koppling. Det är en form av motsättningar som vi inte haft förut och som kan kännas oroande, säger han.

I skrivande stund är det slutgiltiga valresultatet inte fastställt. Men generellt ser valdeltagandet ut att minska i Göteborg jämfört med föregående val. Från 81,05 procent till 74,5 procent.

I valdistrikt Svarte mosse gick endast 42,9 procent av de röstberättigande till valurnan. 2018 var samma siffra 59,75 procent.