Den nya vårdcentralen öppnar där Riddarens vårdcentral tidigare låg. Arkivbild. Foto: Pekka Pääkkö

Här öppnar ny vårdcentral och BVC i Tyresö

Tyresö strand får en ny vårdcentral, barnavårdscentral och hemsjukvård den första december. Det är det privata sjukvårdsföretaget Capio som etablerar den nya verksamheten som kommer att ligga i fastigheten där Riddarens vårdcentral tidigare låg.

  • Publicerad 11:06, 5 nov 2021

Ett stort behov av en vårdcentral i Tyresö strand. Det är anledningen till att Capio nu etablerar sig i området.

– Vi ser att Tyresö Strand är ett område som växer men som inte har någon vårdcentral eller barnavårdcentral. Det är viktigt att alla Tyresöbor har tillgång till stöd och vård i nära anslutning till där man bor, menar Britt-Inger Kajnäs, regionchef Capio närsjukvård Sverige.

I Capios lokaler kommer det även öppna en BVC, ett laboratorium och möjligheten att få hemsjukvård kommer erbjudas.

Öppnar 1 december

Den första december öppnar dörrarna till den nya verksamheten. Det är även först då som det kommer vara möjligt att lista sig hos vårdcentralen.

Förutom drop-in och bokade tider erbjuds råd och vård digitalt.

–Vi vet att det arbetssättet i många fall funkar, så alla våra patienter kommer inte till oss fysiskt. Sen i takt med att vi växer så kommer vi att utöka bemanningen utifrån behov.

Skandalomsusat

Den nya vårdcentralen öppnar i fastigheten Grindstolpen vid Strandrondellen. Tidigare hade Riddarens vårdcentraler sin verksamhet i lokalerna, men i mars sa region Stockholm upp avtalet med vårdaktören. Det visade sig att företaget betalat sina fakturor felaktigt och verksamheten lades omedelbart ner. Det avslöjades även i somras att vd:n för vårdcentralen misstänktes ha sålt falska covid-intyg.

Skandalen har satt sina spår på fastigheten i dag menar Ronnie Sköld, ordförande för BRF Grindstolpen.

– Det är klart att gemene man gör en koppling. Det påverkar indirekt synen på oss som förening och värdet på vår största intäkt, den här fastigheten. Det har varit jättetufft, säger han.

Stora förluster

När verksamheten lämnade lokalerna har hyresvärdarna behövt backa upp bortfallet.

– Vi förlorade hundratusentals när verksamheten upphörde och i några månader stod vi utan hyresintäkter. Därför känns det som en revansch att få in Capio, ett stabilt och seriöst företag nu.

Att Capios vårdcentral skulle kopplas ihop med tidigare verksamhet är inte något Britt-Inger Kajnäs oroar sig över.

– Nej, vi är en stor och stabil aktör som funnits länge i hela Sverige. Sen följer vi alla regionens regler och avtal vilket vi är transparenta med, menar hon.

Skandalomsusad vårdhistoria

2019 öppnar Riddarens vårdcentral i Tyresö. Vårdaktören har sedan tidigare vårdcentraler i Akalla och Märsta.

Mars 2021 kan Mitt i berätta att Region Stockholm säger upp sitt avtal med Riddarens vårdcentraler. Bland annat handlar det om att företaget inte betalat skatt eller arbetaravgifter som det ska eller redovisat sin vinst korrekt. Vårdcentralerna med 19 200 inskrivna patienter stänger omdelbart.

Juni 2021 skriver Mitt i att ett företag har sålt falska covid-intyg till upp emot 100 000 personer och att sex personer misstänktes för härvan. En av dem var vd:n för Riddarens vårdcentraler som även sågs som huvudmannen bakom det hela.

Visa merVisa mindre