De två grannarna kliver runt på det stora fältet i Sätuna och lyfter på pumpor av olika slag.

– Den här är spontanodlad, säger Sture Nordmark och håller upp en gul squash.

– Det var en som odlade den på fönsterbrädan hemma och tog ner. Det var inget vi hade bestämt gemensamt.

För det som odlas här är annars just gemensamt. På ett stormöte på våren diskuteras vad som ska sättas i jorden och sedan sköter runt 13 familjer odlingen tillsammans.

"Otroliga möjligheter"

– Jag kom på idéen för att jag tänkte på vilken otrolig möjlighet vi har här i byn. Vi har kunskapen, maskinerna, marken och vattnet, säger Muck Luterkort.

Vid ett stormöte varje höst utvärderas odlingssäsongen och vid ett annat på våren bestäms vad som ska odlas inför nästa säsong.

Vid ett stormöte varje höst utvärderas odlingssäsongen och vid ett annat på våren bestäms vad som ska odlas inför nästa säsong.

Angie Gray

Marken ägs av en av grannarna som inte har tid att sköta den själv och den plöjs och fräses av en lantbrukare i byn. Vattnet pumpas upp direkt från Mälaren som ligger nedanför till en vattenpost intill fältet.

– Och vi grannar kompletterar varandra. Vi arbetar ihop och alla bidrar med något. Samtidigt får vi lokalt producerad mat, minskar transporterna och får njuta av glädjen att kunna producera maten själva, säger Muck.

Muck var intiativtagaren men det är Sture, pomolog och kunnig på odling, som tagit taktpinnen.

– Det har blivit så. Jag får styra och ställa och alla är med på det, säger han.

I potatiskällaren i byn lagras all potatis. När grannarna får slut på potatis hemma kan de komma hit och fylla på.

I potatiskällaren i byn lagras all potatis. När grannarna får slut på potatis hemma kan de komma hit och fylla på.

Angie Gray

Inför varje söndag gör han en lista över vad som skulle behöva göras och mellan klockan 11 och 13 samlas grannarna och jobbar tillsammans. De som kan kommer och alla jobbar efter förmåga. När ogräset växer högt så får man acceptera det, prioritera om och släppa vissa saker. Ingen arbetsskuld ska falla på den som inte hinner med, det är Muck och Sture noga att poängtera.

– Folk är i olika faser i livet, vissa är pensionärer och andra jobbar, vissa har barn och andra inte. Alla kan inte göra lika mycket, säger Sture.

– Vi har luftat detta mycket och varit generösa med varandra. Hinner man inte så är det så, säger Muck.

Delar lika på skörden

De tror att det är just denna solidaritet som är nyckeln till att odlingen fungerat så väl i fyra år.

– Alla gör vad de kan med tiden och förmågan de har. Skörden delar vi lika hur som helst, säger Sture.

Potatisen delas däremot inte upp alls utan lagras gemensamt i en stor potatiskällaren i byn. Här ligger olika sorters potatis, staplade i lådor.

– När man har slut hemma går man hit och hämtar mer. Det räcker till alla, säger Muck.

Potatisen lagras i den gemensamma källaren, staplade i lådor. 

Potatisen lagras i den gemensamma källaren, staplade i lådor. 

Angie Gray

Men för honom är matförsörjningen bara en del i odlingen – det sociala är lika viktigt. Han berättar om ett tillfälle när löken skulle upp och Mälaröleran kändes extra hård. Han blev trött och satte sig för att dricka kaffe och fick sällskap av grannbarnen.

– Vi hade inte pratat så mycket tidigare men nu lärde vi känna varandra. Jag sätter ett stort värde på det, att vi lär känna varandra i byn, säger han.