Det tar ungefär femton minuter att gå mellan Stamparken och Östberga kulturhus. En torsdagkväll möter Mitt i upp Edvin Gutic, 13, Yassin Al-Shathir, 14 och Oscar Brandt, 15, som är på väg till parkleken i Gamla Östberga. Där ska de träffa seniorer från området och tillsammans med dem promenera till kulturhuset.

I kväll är det kulturafton och författaren Kayo Mpoyi ska berätta om sitt arbete. Promenaderna, som är ett samarbete mellan kulturhuset, fritidsgården och seniorverksamheten i stadsdelen, äger rum en gång i månaden i samband med evenemang i kulturhuset.

"Bygger relationer"

Yassin Al-Shathir har redan varit med på flera promenader.

– Vi bygger relationer med de äldre. Bland annat har vi pratat om området som vi bor i och vad det finns att göra för ungdomar. De är väldigt intresserade av det. Och vi berättar till exempel om inomhusfotbollen på helgerna, säger Yassin Al-Shathir och fortsätter:

– Sen när vi träffar på varandra utanför mataffären eller vid torget så hälsar vi och frågar hur läget är. Det skapar en trygghet tror jag, de slipper vara osäkra på vilka vi är.

Oscar, Edvin och Yassin berättar att de också fått lära sig en del under promenaderna.

"Varför har vi inte gjort det här tidigare?" frågar sig samordnaren Ali Abdu (mitten). Här med Edvin Gutic och Berit Holm.

"Varför har vi inte gjort det här tidigare?" frågar sig samordnaren Ali Abdu (mitten). Här med Edvin Gutic och Berit Holm.

Johanna Wallén

– Till exempel om hur man levde förr i tiden. Och vissa berättar om sina barnbarn, säger Edvin Gutic.

"Har spridit sig"

I början var det tre, fyra ungdomar som ville vara med och gå, i dag är de ett tiotal.

– Det har spridit sig att vi har kul och då vill fler vara med, säger Yassin Al-Shathir.

I Stamparken står tre kvinnor och väntar på att bli upphämtade, de skiner upp i leenden när ungdomarna kommer gående i sina reflexvästar.

– Vi tycker att det är så trevligt att de kommer! Vi får träffa lite yngre personer och så slipper vi gå själva i mörkret, säger Berit Holm.

– Barnen gör en jätteviktig grej, flikar Östbergabon Jill in.

Ali Abdu är samordnare på Kulturhuset.

– Idén med en generationsöverskridande promenad kom från seniorverksamheten och jag tyckte att det lät kreativt och smart. Varför har vi inte gjort det här tidigare? Det var så enkelt att förverkliga och är ett bra sätt för Östberga att enas. Jag ger ungdomarna feedback efter promenaderna, det är viktigt att de får höra att det de gör är bra, säger Ali Abdu.