Gemenskap. Walter, Anastasiia, Rafaela Kalpakidou, Emil och Petru sitter på mattan och sjunger. Barnen på förskolan har sångstund tillsammans med de äldre en gång i veckan. Foto: Fred Miller

Här möts de minsta och de äldsta

Nu har både de äldre och barnen flyttat in på det gemensamma äldreboendet och förskolan i Snättringe. Varje vecka har de gemensam sångstund. "För våra äldre är det mycket glädje, det livar upp vardagen", säger Anna Lidback, verksamhetschef.

  • Publicerad 07:00, 23 sep 2022

Petru, Emil, Walther och Anastasiia har satts sig på de mjuka mattorna på golvet tillsammans med förskolepedagog Rafaela Kalpakidou. I en halvcirkel runt om sitter några av de boende på Ersta Susannahemmet.

Barnen börjar lite försiktigt med "Blinka lilla stjärna" och "Imse vimse spindel". De äldre hjälper till.

– Bravo! ropar Kennet Aronsson, vad duktiga ni är!

Efter en stund fyller de äldre på med önskemål och förslag på sånger. De klämmer i med "Idas sommarvisa" och "Jungfru skär".

– De får vi lära oss, säger Rafaela.

Men "Små grodorna" kan alla.

När de är klara får de ivriga applåder av sin publik. Barnen ställer sig upp på mattan och tackar innan de vandrar tillbaka i strumplästen till sin avdelning.

Walter, Anastasiia, Rafaela Kalpakidou, Emil och Petru sitter på mattan och sjunger för de äldreboende i Huddinges Ertsaboende Foto: Fred Miller

Elvis och korvgrillning

När barnen tassat ut spelas det Elvis för de äldre. Det är Kennet Aronssons favorit.

– Jag kan en del av sångerna som vi sjöng. Men Elvis är bättre! säger han och skrattar och diggar med.

Men han uppskattar sångstunderna.

– Det är trevligt. Både för barnen som får lära sig nya sånger och för oss, säger han.

Elvis fan. Kennet Aronsson gillar att sjunga med barnen, men hans stora favorit är Elvis Presley. Foto: Fred Miller

Ersta Susannahemmet öppnade i våras. Och Jensen förskola Snättrigne öppnade två avdelningar i samma hus i augusti. Förra veckan var det officiell invigning för det gemensamma äldreboendet och förskolan.

– Det är en stor fördel att vara i samma hus. Det är enkelt, vi träffas naturligt och det blir många spontana möten, säger Anna Lidback, verksamhetschef för Ersta Susannahemmet.

Varje tisdag har de sångstund tillsammans.

– Det uppskattas väldigt mycket av de äldre. Dels ser vi på dem som har en demenssjukdom att de skiner upp, det gör de nästan alltid av barn och djur. Dessutom påminns de om sina barn och barnbarn, som kanske inte heller kommer lika frekvent, säger Anna Lidback.

Sångstund. Walter, Anastasiia, Rafaela Kalpakidou, Emil och Petru sjunger Imse vimse spindel tillsammans med de äldre på Ersta Susannahemmet i Snättringe. Foto: Fred Miller

Livar upp vardagen

De äldre och barnen har även gemensamma skaparstunder när de målar tillsammans. Sedan är det gemensam korvgrillning på gården ibland.

– De träffas ju per automatik på gården. Bara att de äldre kan sitta på sina balkonger och se barnen leka och springa omkring livar upp vardagen, säger Anna Lidback.

Giorgio Mezzanotti, som är rektor för Jensen förskola Snättringe, säger att det även betyder mycket för barnen.

– Det här sätter en grund för att motverka segregation i framtiden. Barnen har med sig i ryggsäcken att de måste ta hand om de äldre generationerna. Och de lär sig sociala koder när de träffar andra äldre som är nyfikna och vill prata med barnen på bussen eller i parken, säger han.

Fler av de äldre sitter kvar i halvcirkeln och några nya har kommit till. Nu plockas det fram boxningshandskar, det är dags för boxning. Barnen ska strax få besök av polisen. Det är mycket spännande som händer den här dagen.

90 äldre och 140 barn

Totalt kommer det att finnas plats för 90 boende på Susannahemmet, varav 72 är för dem med demenssjukdom och 18 med somatisk sjukdom.

I mars 2023 räknar man med att hela boendet är färdiginflyttat.

Jensen förskola Snättringe har öppant två avdelningar. I augusti nästa år tror man att alla åtta avdelningar är fyllda. Det finns plats för 140 barn.

Visa merVisa mindre