Det är en förväntansfull skara lågstadieelever som väller in i gympasalen intill Hanvikens skolgård. Spänt slår de sig ner på bänkar och mattor, snart ska de få träffa en för många stor idol.

Det är Jonas von Essen som ska föreläsa på skolan. Många känner säkert igen honom från TV4-programmet ”Talang”, då han i finalen 2018 memorerade 50 000 decimaler av talet pi. Eller senast i januari från kanalens frågesportsprogram "Postkodmiljonären", där han lyckades svara rätt på alla frågor och vinna en miljon kronor.

Löpare i svansen

Nu ska han ge eleverna sina bästa tips på hur de kan bli bättre på att komma ihåg saker i skolan.

– Vi kan koppla sakerna vi vill minnas till olika bilder, till exempel en ko, säger han och en svartvit ko dyker upp på projektorn.

– Vi föreställer oss först att den här kon äter brinnande hö för att bli varm, säger Jonas von Essen och barnen fnissar förtjust åt den märkliga bilden.

Ett efter ett adderas nya föremål – ett hårnät på huvudet, blad ur spenarna, och en liten löpare som hänger i svansen.

Tränade som en galning

Det var inte länge sedan Jonas von Essen hade ett minne som vem som helst. Han började träna sitt minne våren 2012.

– Av en slump hittade jag en minnesbok på biblioteket och upptäckte att det finns olika minnestekniker. Oavsett om du har talang eller inte går det rätt snabbt framåt i början och jag blev fast, framför allt för att det var så kul.

Jonas von Essen kan minnas nästan vad han vill. "När man väl har börjat träna är det svårt att sluta" säger han och skrattar.

Jonas von Essen kan minnas nästan vad han vill. "När man väl har börjat träna är det svårt att sluta" säger han och skrattar.

Julia Wide

Han bestämde sig för att ställa upp i minnes-SM till hösten och tränade som en galning hela sommaren. På bokmässan i Göteborg lyckades han besegra allt motstånd och titulera sig som Svensk Mästare i Minne.

I dag är han tvåfaldig minnesvärldsmästare och kan komma ihåg nästan vad han vill.

– Det är nog ovanligt att man så snabbt kan blir så bra och vinna SM, men kanske ännu mer ovanligt att man tränar så pass mycket som jag gjorde. Jag älskar det för att det ger mig en sådan kick att göra något man bara trodde superhjältar kunde, men också för att själva teknikerna och berättelserna man skapar är så roliga att använda.

Nätmagen och bladmagen

Det har blivit dags för barnen att minnas bilden på kon. I kör får de skrika ut de fyra sakerna i tur och ordning, och de klarar det felfritt.

– Snyggt, och kanske känner ni till att kon har fyra magar? Nu har ni nämligen lärt er magarnas namn, i den ordning de förekommer i matsmältningssystemet! Våmmen – kon äter det brinnande höet för att hålla "värmen", nätmagen – nätet på kons huvud, bladmagen och sist löpmagen.

Teknikerna är både väldigt effektiva och så pass enkla att Jonas von Essen är säker på att vem som helst kan lära sig använda dem.

– Det är samma princip för barn som för vuxna, man gör om ord eller siffror till roliga bilder och historier. När man väl har börjat träna är det svårt att sluta.