Mitt i:s reporter Christopher Blanck fick testa att göra mackan tillsammans med Mikaela.
Foto: Claudio Britos
Förra veckan avgjordes mack-SM på Stockholmsmässan. Högst upp på pallen hamnade Solnabon Mikaela Eliasson, med sin ”Grön macka”.
– Det känns jättebra, jag älskar verkligen att vinna, säger hon.
Den veganska mackan är en hyllning till de svenska klassikerna potatis och gul lök.
– Det är billiga råvaror som finns året om. Jag kände att det var roligt med en utmaning och potatis och lök är ju inte direkt några pålägg man vanligtvis brukar ha på sin macka, säger Mikaela Eliasson.
Mitt i besöker Haga Schweizeri för att tillsammans med Mikaela laga Sveriges godaste macka. I NK-gallerian kryllar det av besökare bland butikerna och på Haga Schweizeri är det fullt vid nästan varje bord.
Inne i köket har Mikaela förberett det mesta. Skålar, fritös och skärbrädor är framplockade och små plastburkar med ingredienser står upp-radade längs köksbänken.
”Krispig och saltigt god”
Första steget är att fritera lökringar. Nervositeten har smugit in hos Mitt i:s reporter medan Mikaela är lugn, sansad och på ett glatt humör.
– Det finns inget att vara nervös över, säger hon samtidigt som hon går igenom alla steg i matlagningen.
Hur skulle du beskriva mackan?
– Moffig, den är krämig, krispig och saltigt god. Mackan är både enkel och komplex, lite som jag själv.
Mack-SM är den första mattävlingen som Mikaela ställer upp i. Trots det var självförtroendet på topp inför finalen.
– När jag gick hem dagen innan finalen sa jag ”hejdå, vi ses på torsdag, i morgon ska jag vinna mack-SM”, berättar hon och skrattar.
– Vinsten är det största jag varit med om i min kockkarriär, hittills.
Kökschef
Några av Mikaelas kollegor dyker in i köket med frågor om både tårtor och bröd medan Mitt i är på besök. Som kökschef är hon van att kollegorna kommer med frågor.
Vad har du för tips till framtida tävlande?
– Våga tänk utanför ramarna. Hitta något som ingen gjort förut och så är det viktigt att man faktiskt gillar det man själv lagar.
En dryg timme har gått sedan Mitt i kom till Haga Schweizeri. Två mackor har lagats, provsmakats och en hel del skratt har förgyllt stunden i köket. Nervositeten är sedan länge borta och mätta i magen lämnar Mitt i:s reporter och fotograf Haga Schweizeri för den här gången.
Christopher Blanck
christopher.blanck@hotmail.com
073-600 69 01
Om Mikaela Eliasson
Ålder: 26
Gör: Kökschef på Haga Schweizeri i Stockholm
Bor: Solna
Uppväxt: Vallentuna
Aktuell som: Årets vinnare i mack-SM
1. Baka brödet
Ingredienser: 270 g kallt vatten, 250 g algotvetemjöl, 100 g ölandsvetemjöl, 80 g vetesurdeg och 8 g salt.
Blanda ingredienserna och låt degen vila i oljad bunke i två timmar. Lägg därefter degen i en ungssäker form och ställ i kylskåpet för jäsning över natten. Hyvla potatis på toppen och skicka in brödet i ugnen i 30 minuter.
2. Dubbelpanera lökringarna
Ingredienser: 1 dl bröd (kanter), 0,5 dl algotvetemjöl, 1 dl kikärtsspad, 2 gula lökar, 1 tsk salt, 8 dl rapsolja.
Rosta brödkanterna och mixa till ditt eget ströbröd. Skär löken i fyra tjocka skivor, plocka isär ringarna och ta de två största.
Doppa löken i mjöl, kikärtsspad och ströbröd.
Dubbelpanera lökarna och lägg dem sedan i frysen i ca en timme.
Värm sedan upp oljan och fritera ringarna.
3. Gör egen lökmajonnäs
Ingredienser: De överblivna lökringarna, 3 msk kikärtsspad, 1 tsk dijonsenap, 0,5 tsk champagnevinäger, 0,5 tsk salt, 2 dl ekologisk rapsolja.
Rosta lökringarna som blev över i ugnen i 200 grader, 15-20 minuter. Vispa upp kikärtsspadet så det blir fluffigt. Tillsätt vinäger, dijonsenap och salt. Vispa och tillsätt rapsolja tills det blir en fluffig majonnäs.
Hacka löken i småbitar och rör ner. Tillsätt salt.
4. Fixa potatischutney
Ingredienser: Toppen och botten av löken som tidigare sparats, 1 msk rörsocker, 1 mjölksyrad potatis eller rå potatis, 0,5 tsk salt, 1 msk champagnevinäger.
Hyvla och stek löken mjuk, tillsätt rörsockret. Tillsätt salt, vinäger och hackad potatis. Låt vinägern koka ut och se till att potatisen blir mjuk men inte mosig.
5. Gör potatiskrisp och syrad lök
Potatiskrisp:
Ingredienser: 1 potatis, rapsolja, salt.
Riv potatisen, skölj och krama ur den. Fritera på samma sätt som med lökringarna.
Syrad lök:
Ingredienser: 0,5 dl strösocker, 0,5 dl ättiksprit 12%, 0,5 dl vatten och 2 gula lökar.
Koka upp socker, ättika och vatten och rör om. Dela löken på mitten, dra av skalet och lägg den i en burk med lock. Häll den nedkylda ättiksslagen över lökarna. Ställ i kylen i minst ett dygn.
6. Bygg ihop mackan
Skär upp brödet i två delar.
Spritsa/lägg på majonnäs både i bottendelen och i locket.
Lägg sedan på ingredienserna i följande ordning: chutneyn, lökringarna, syrad lök.
Toppa med potatiskrispet.
Lägg sedan på locket. Voilà!
Mitt i:s reporter Christopher Blanck fick testa att göra mackan tillsammans med Mikaela.
Foto: Claudio Britos
Mack-SM vinnaren Mikaela Eliasson.
Foto: Claudio Britos
Brödet tar två dagar att göra.
Foto: Claudio Britos
Löken doppas i mjöl, kikärtsspad och ströbröd innan de friteras i oljan.
Foto: Claudio Britos
Först majonäs, sedan chutney, lökringar, syrad lök och potatiskrisp.
Foto: Claudio Britos
Här är Sveriges godaste macka 2021 - "Grön macka". Mackan är vegansk.
Foto: Claudio Britos