Förra veckan avgjordes mack-SM på Stockholmsmässan. Högst upp på pallen hamnade Solnabon Mikaela Eliasson, med sin ”Grön macka”.

– Det känns jättebra, jag älskar verkligen att vinna, säger hon.

Den veganska mackan är en hyllning till de svenska klassikerna potatis och gul lök.

– Det är billiga råvaror som finns året om. Jag kände att det var roligt med en utmaning och potatis och lök är ju inte direkt några pålägg man vanligtvis brukar ha på sin macka, säger Mikaela Eliasson.

Mitt i besöker Haga Schweizeri för att tillsammans med Mikaela laga Sveriges godaste macka. I NK-gallerian kryllar det av besökare bland butikerna och på Haga Schweizeri är det fullt vid nästan varje bord.

Inne i köket har Mikaela förberett det mesta. Skålar, fritös och skärbrädor är framplockade och små plastburkar med ingredienser står upp-radade längs köksbänken.

”Krispig och saltigt god”

Första steget är att fritera lökringar. Nervositeten har smugit in hos Mitt i:s reporter medan Mikaela är lugn, sansad och på ett glatt humör.

– Det finns inget att vara nervös över, säger hon samtidigt som hon går igenom alla steg i matlagningen.

Hur skulle du beskriva mackan?

– Moffig, den är krämig, krispig och saltigt god. Mackan är både enkel och komplex, lite som jag själv.

Mack-SM är den första mattävlingen som Mikaela ställer upp i. Trots det var självförtroendet på topp inför finalen.

– När jag gick hem dagen innan finalen sa jag ”hejdå, vi ses på torsdag, i morgon ska jag vinna mack-SM”, berättar hon och skrattar.

– Vinsten är det största jag varit med om i min kockkarriär, hittills.

Kökschef

Några av Mikaelas kollegor dyker in i köket med frågor om både tårtor och bröd medan Mitt i är på besök. Som kökschef är hon van att kollegorna kommer med frågor.

Vad har du för tips till framtida tävlande?

– Våga tänk utanför ramarna. Hitta något som ingen gjort förut och så är det viktigt att man faktiskt gillar det man själv lagar.

En dryg timme har gått sedan Mitt i kom till Haga Schweizeri. Två mackor har lagats, provsmakats och en hel del skratt har förgyllt stunden i köket. Nervositeten är sedan länge borta och mätta i magen lämnar Mitt i:s reporter och fotograf Haga Schweizeri för den här gången.