Köar. Taxi Stockholm-bilar köar varje vardagsmorgon på gamla mässområdet där de hämtar provtagningspaket. Osat Heidari delar ut dem. Foto: Stefan Källstigen

Här körs tusentals coronatester ut till stockholmarna

Varje vardagsmorgon rullar omkring 1 000 taxibilar in på det gamla mässområdet i Tureberg. En efter en glider de fram till en liten ”byggfutt”, drar ner rutan, och får en låda med hemtester och säkerhetsutrustning innan de brummar vidare iväg till Norrortsbor som misstänker att de drabbats av covid-19.

  • Publicerad 05:30, 2 dec 2020

– God morgon kollega! Allt bra? Kör försiktigt! säger Osam Heidari glatt och räcker över ett inplastat testpaket när ännu en bil från Taxi Stockholm rullar fram i sakta mak.

Klockan är strax före 09 och drygt tio bilar köar bakom den som just nu är längst fram, hos Osam.

Det är full rulle och Osam hinner bara med korta intervjusvar mellan varje bil, men berättar att det oftast är ännu fler bilar på plats strax före 08.30.

Full rulle. Mellan 8.30 och 9.30 kommer taxibilarna i en strid ström och Osam Heidari hinner knappt svara på intervjufrågor. Foto: Stefan Källstigen

– Mellan 08.30 och 09.30 skickar vi iväg minst 100 bilar. Det kommer nya hela tiden, säger han.

"Sådana dagar nu"

En av de många taxiförarna som redan har passerat ”byggfutten” är Hossein Amini. Han har fått sin låda med tester och ett par tre adresser i norra Stockholm.

– Vi har inte så många vanliga körningar nu. Folk jobbar hemma och vi har nästan inga körningar alls åt företag. Jag tror att alla tycker att det här är okej, det är sådana dagar nu, säger han.

Känns det inte alls otäckt att åka hem till en massa människor som tror att de har corona?

– Nej, inte så länge man följer restriktionerna och håller avstånd. Vi har fått gå en kurs och lära oss hur vi ska hantera det, och vi har handskar på oss och handsprit i bilen, säger Hossein.

Rycker ut. Hossein Amini tycker inte att det är obehagligt att möta personer som misstänker att de är sjuka. ”Inte så länge man följer restriktionerna.” Foto: Tomas Stark

Taxi Stockholm började köra ut PCR-tester i mitten av juni. Utöver i Tureberg hämtar förarna upp testerna i Bromma och i Sköndal varje morgon.

Nattlig planering

Mikael Kaalen, samordnare på Taxi Stockholms dotterbolag Sirius Omsorg Holding AB som håller i transporterna av tester, berättar att antalet test varierar en del, men de senaste dagarna har de legat på 4 000–5 000.

– Det beror på hur mycket labbet på Karolinska hinner med. Varje kväll vid 18.30 får vi besked om hur många vi ska köra ut nästa dag. Sköndal tar hälften och Bromma och Sollentuna delar på den andra halvan, säger han.

Under natten sitter personal och planerar slingor med två till fem eller sex adresser, och paketerar test.

– Det hinns inte med någon finplanering, men i alla fall samma postnummer till exempel så att det inte ska bli onödigt mycket körande, säger Mikael Kaalen.

20 minuter på sig

Förarna lämnar testerna på adresserna och återvänder en stund senare för att hämta upp dem.

– Regionen vill att de som misstänker att de är sjuka ska stanna hemma i sin lägenhet eller villa så vi måste upp till deras dörr. Då måste föraren hålla avstånd. Oftast lämnar de testet på en papptallrik och sedan har den som ska testa sig 20 minuter på sig.

Provtagningspaket. Varje förare får med sig från två till fem eller möjligen sex paket att dela ut och sedan hämta igen på förmiddagens rutt. Foto: Stefan Källstigen

Föraren hämtar upp testerna och lämnar dem igen i Tureberg, Bromma eller Sköndal. Ett par tre gånger om dagen körs de därifrån till Karolinska universitetslaboratoriet.

Har utbildat över 1 000

Mikael Kaalen håller i säkerhetsutbildningen och har hittills utbildat över 1 000 förare.

– En del är lite oroliga först. Men jag förklarar att om man sköter det, som man ska, om man gör som jag sagt, så är det säkrare än att gå och handla i mataffären. Det är fullständigt frivilligt för förarna, även om många kanske själva känner att de måste eftersom de har väldigt lite att göra just nu, säger han.

Så för förarna – och för er – är det positivt att ni har fått det här uppdraget?

– Ja, katastrofen är ju ändå här. Vi får något att göra plus att vi gör en samhällsnytta. Det är win-win!

Nästan 6 000 test körs ut per dag

Om du har symtom på covid-19 som inte går över på 24 timmar kan du boka ett PCR-test. Patienter, vård- och omsorgspersonal och de som bor på äldreboenden prioriteras när det gäller provtagningen.

Nya tider läggs regelbundet upp till hemtest och till drive-in-stationerna. Om tiderna är slut kan du försöka boka nästa dag om du fortfarande har symtom.

Taxibolaget Cabonline kör ut med 1 800 hemtester varje dag.

Resten – omkring 4 000 per dag med variation för labbets kapacitet – sköts av Sirius Holding AB och körs ut av Taxi Stockholm.

Alla har möjlighet att beställa ett hemtest, men har man beställt ett test måste man vänta 30 dagar innan man kan beställa ett nytt (utom anställda i vården som bara måste vänta i tre dagar).

Visa merVisa mindre

Skolor håller stängt efter sportlovet

Nyheter Elever vittnar om tuffare krav med distansundervisning Högstadie- och gymnasieskolorna i Sollentuna håller stängt under vecka 10 för att minska risken för smittspridning efter sportlovet. Då är det distansundervisning som gäller, något som innebär en...fredag 26/2 15:30

Gillbogården redan tömd – alla äldre har flyttat ut

Nyheter Personal på Edsbergs äldreboende får gå I november beslutade vård- och omsorgsnämnden att Gillbogårdens äldreboende skulle stängas. En plan för flytten av de boende skulle tas fram och presenteras i mitten av februari – men då hade alla de...fredag 26/2 12:26