I förra veckan kom det preliminära resultatet för skolvalet. Och i Danderyds skolor blev resultatet blått.

Exempelvis på Viktor Rydbergs gymnasium i Danderyd klarar varken V, S, C eller MP riksdagsspärren.

Om man räknar ihop resultaten från alla skolor skulle Ulf Kristersson tillsammans med KD och L – eller SD – kunna bilda majoritetsregering. På VRG skulle Moderaterna få egen majoritet.

Senast Sverige hade en majoritetskoalition var under Fredrik Reinfeldt, 2006–2010.

I hela landet lägger allt fler unga sin röst på M och SD. Om man tittar på de senaste siffrorna från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor vinner de två partierna – i samtliga län.

I enbart fem av landets kommuner blev Socialdemokraterna vinnare.

Därför är M stora

En anledning varför det går så bra just för M i Danderyd är det lokala engagemanget, menar ordförande för MUF Danderyd, Carl Gustav Pfeiffer.

– Vi har varit mycket på skolorna. Haft både debatter på VRG och Danderyds gymnasium. Kollar man på skolorna har Moderaterna förbättrats med ganska bra marginal, säger han.

Totalt 74,9 procent av elever i högstadiet och gymnasiet (3172 personer) deltog i valet. Den skola där flest elever röstade var Mörbyskolan, där 95,1 procent röstade. Lägst valdeltagande var det på VRG, 54,7 procent.

Varför det är lågt på vissa och högt på andra är svårt att utröna, menar Carl Gustav Pfeiffer.

– Men det jag kan säga är att vi aldrig fått så bra respons från ungdomar i tidigare valrörelser. Det är mycket engagemang överallt och många vill bli medlemmar.

S startar ungdomsförbund

Det största partiet i opposition blev S med 10,36 procent. Om högstadie- och gymnasieeleverna fick bestämma skulle vänsterblocket S, C, MP och V, tillsammans få 28,28 procent av rösterna.

Även S har kampanjat på skolorna. Under året startade SSU ett ungdomsförbund i Danderyd. Till skolvalet har de varit ute på bland annat Friberga och Marina Läroverket. Tyra Kloth, kassör i SSU Danderyd, ser ett ökat intresse för politik bland unga.

– Nu ska vi lägga upp en plan för att hålla uppe intresset efter valet, säger hon.

Hon kommenterar det låga valresultatet för vänsterblocket i Danderyd.

– Det är många som röstar som sina föräldrar, och det är ju inte konstigt. Av egen erfarenhet används ordet sosse som ett skällsord, och det är något man behöver jobba med. Sedan är det svårt att nå fram om vikten av välfärd och allt som S står för, i en kommun där alla har det bra ställt.

Uffe får skapa regering

Enligt Carl Gustav Pfeiffer beror den tunga vikten åt höger bland annat på att trygghetsfrågor har blivit viktiga för ungdomar. En valfråga varit högst aktuell även på nationell nivå.

Man brukar säga att det är bra för en demokrati med balans mellan blocken. Lutar det inte lite mycket till höger?

– Det vågar jag inte påstå. Men det är klart att det är viktigt med en blandning av politiska åsikter och ideologier, säger han.

Vem får bilda regeringen i Danderyd?

– Det vore ju självklart Ulf Kristersson. Vi har haft olika profilprodukter, som T-shirts, kepsar eller chipspåsar med bild på Ulf Kristersson. De har gått som smör eller läsk en varm, solig dag, säger Carl Gustav Pfeiffer.