Till Stockholmsutställningen 1897 uppfördes ett hundratal spektakulära byggnader på Djurgården. Somliga står kvar men de flesta revs eller flyttades direkt efter den drygt fyra månader långa utställningen.

Utställningen är väldokumenterad, men nu är det lättare än någonsin att resa bakåt i tiden och uppleva den på egen hand. Förra veckan publicerade Stadsarkivet ett digitalt arkiv med 1247 ritningar, teckningar och andra dokument från utställningen.

– Vi har haft de analoga ritningarna i 54 fysiska mappar i vårt arkiv, och vi ville göra det här materialet mer tillgängligt, berättar arkivarien Christopher Vainsworth.

Där finns allt från ritningar av den ikoniska maskinhallen, av arkitekterna Ferdinand Boberg och Fredrik Liljekvist, till reklamteckningar och priskuranter.

Materialet är lika mycket en godispåse för alla som är intresserade av arkitekturhistoria och Stockholmiana, som en källa till praktisk information – som originalritningar för villaägare på Lidingö eller i Småland.

– Många av paviljongerna såldes efter utställningen och lever kvar runt om i Sverige. Nu när ritningarna finns digitalt är det många som slipper åka till Stockholm och bläddra i ett arkiv, säger Christopher Vainsworth