Låna fröer och lämna tillbaka fröer precis som med böcker eller videofilmer, går det? Inga problem. För fjärde året i rad har Sigtuna trädgårdsförenings och Sigtunastiftelsens gemensamma fröbibliotek öppnat med massor av olika fröer. Allt från grönsaker, kryddor och blomster.

– Odling är hett just nu. Framförallt i och med pandemin när folk är mer hemma och vill pyssla i trädgård eller odla på balkongen. Det är en bra tid nu att börja lära sig odla, säger Anders Claesson som är bibliotekarie på Sigtunastiftelsen.

Sigtuna är en trädgårdsstad med rötter till tidig medeltid. Trädgårdsstaden har sedan en tid tillbaka växt fram med trädgårdsföreningen som en motor i navet.

– Fröer passar bra in i Sigtuna som stad. Ett miniprojekt som har ett symboliskt värde och det handlar om att mobilisera människor att odla själva. Tanken kring ekologi och att lära sig att odla själv är bara bra. Vi försöker gynna detta och ser gärna att fler odlar sina egna grönsaker, säger Anders Claesson.

Fröerna som lånas från biblioteket läggs i ett litet kaffefilter. Redan under den första veckan hade det gått åt över 200 kaffefilter.

– Det är en kamp om fröerna som är livsviktiga för hela vårt ekosystem. Fröerna i världen blir färre och färre. Så när vi odlar här får vi tillbaka nya fröer vilket är viktigt. Det blir som ett eget kretslopp, fast av fröer, säger han.

Under pandemin håller biblioteket i Sigtunastiftelsen endast öppet på onsdagar mellan klockan 10.00 och 17.00 och håller lunchstängt mellan 12.00-13.00. 

– Det är ett projekt som var och en bidrar till. Det som lånar fröer här är måna om att lämna tillbaka fröer på hösten. Det blir en gemenskap här där många känner sig delaktiga.