Snö. Täby konstsnöspår på Arninge Golfbana kommer att spåra natten till lördagen den 27 februari. Trots värmen tror de att spåren går att åka på under sportlovet. Foto: Stefan Källstigen

Här kan du åka skidor – trots plusgraderna

Vårsolen skiner och snön har smält bort nästan överallt. Och du som precis har köpt skidor. Lugn – Mitt i listar spåren som fortfarande håller, trots värmen. Passa på innan allt är grönt!

  • Publicerad 15:39, 26 feb 2021

Termometern har de senaste dagarna visat på flera plusgader, SMHI slår fast att våren kommit till huvudstaden och snön försvann lika fort som skidorna tog slut i butikerna.

Trots det kan man ge sig ut i spåren på vissa håll.

Under natten till lördag kommer Täby konstsnöspår att pista ut den snö som är sparad och förhoppningarna är att det blir ett lyckat sportlov.

– Det här vädret är det svårast tänkbara, men vi hoppas att vi kan ha öppet nästa vecka, säger Johan Högberg, ordförande för Täby konstsnöspår.

Trots att spåren snart är förstörda är han nöjd med säsongen och berättar att de i år slagit rekord på uthyrningen av skidor. Men det varma vädret gör det krångligt.

– Jag brukar säga att driva ett konstsnöspår inte är för de nervsvaga, men jag är van, säger han.

Även i Väsby kan man hitta åkbara spår i Vilunda.

– Spåren kommer finnas kvar i helgen. Vi hoppas att de kommer att hålla över sportlovet, men det är osäkert, säger Johanna Dermer, enhetschef för idrott och fritid i Upplands Väsby.

Isiga spår vid Stadion

Vill man åka gratis kan man besöka Ågesta konstsnöspår. Hur länge spåren får ligga kvar är osäkert.

– Det varma vädret gör det svårt att preparera spåren. Det går inte heller säga hur fort snön i spåren smälter när det är varmt och sol, säger Camilla Hagman, kommunikationschef på idrottsförvaltningen i Stockholm stad.

Hon säger att det just nu även går att åka på spåren vid Stadion, men att det är väldigt isigt. Snön i spåren på Gärdet har smält.

– Vi hoppas att man kan åka lite in på sportlovet men det är svårt att säga hur länge, säger hon.

Skynda innan allt smälter bort

Vill man besöka Bisslinge i Sollentuna så får man skynda sig.

– I natt spårar vi en slinga på tre kilometer och den kommer hålla över helgen och förhoppningsvis håller den några dagar under sportlovet. Men sedan, framåt nästa helg, är jag skeptisk till spår, säger Magnus Adén som är ansvarig för spåret.

Glid. Här åker Väsbyborna för fullt under vecka 8, nu hoppas ansvariga att spåret får ligga kvar under sportlovet. Foto: Charlotte Arwedsson

Här kan du hitta åkbara spår:

Täby konstsnöspår:

Lägger ut ny snö på spåret i veckan 8 och hoppas på att ha öppet 1,7 kilometer beroende på vädret under vecka 9.

Dagskort kostar 100 kronor för vuxna.

Bisslinge konstsnöspår:

Spårar en tre kilometer lång slinga under fredagen den 26 februari. Beroende på väder tros snön ligga kvar några dagar in på sportlovet.

Dagskort kostar 125 kronor för vuxna.

Ågesta konstsnöspår:

Här kan man åka om man inte är allt för kräsen. Det är dock väldigt isigt.

Spåren sköts av Stockholm stad och är gratis att besöka.

Stadion och Gärdet:

Stockholm stad ansvarar också för spåren vid Stadion och Gärdet. Stadions spår finns kvar, även de är isiga. Spåret vid Gärdet har smällt bort.

Rudan konstsnöspår, Haning:

Mitt i har sökt Rudan utan att lyckas.

Vill du se aktuell spårstatus kan du besöka denna sida.

Dagkort kostar 60 kronor

Ekebyhovs konstsnöspår i Ekerö:
Målsättningen är att hålla öppet vecka 9. Inga klassiska spår dragna ännu, men man kan skejta. De planerar att göra klassiska spår när de hinner.

Vilunda konstsnöspår i Upplands Väsby:

Har ett spår på 400 meter som kommer att ligga kvar i helgen vecka 8. Förhoppningen är att det håller under sportlovet.

Vädret kan ställa till det rejält, så tänk på att alltid kolla hur spåret ser ut innan du ger dig av. Här kan du hitta aktuella spårstatusar runt om i länet.

Ursvik, Sundbyberg:

Har ett 1,3 kilometer långt spår för klassisk och fri teknik. Under sportlovsveckan pistas det om varje kväll. Med nuvarande väderprognos räknar de med att kunna hålla igång till och med vecka 11.

Spåret sköts av Sundbyberg IK Skidor med stöttning av Sunsbybergs stad och Skockholmsidrotten.

Visa merVisa mindre