Precis i början av Gärdet, några tiotal meter från Valhallavägen, står en björk. På långt håll kan svampkonsulenten Jennica Andersson se vad det är som växer under.

– Björksopp, det är en matsvamp.

Hon jobbar vid Gärdet och på lunchen följer hon med Mitt i ut på en snabb svamprunda i området.

– Jag gillar att vandra i skogen men ibland får jag stänga av ”svampsynen”. Annars hade jag aldrig kommit någonstans.

Det kan knappast ha undgått någon att svamp är lite extra trendigt just nu. Allt ont har något gott med sig och den blöta sommaren har skapat de perfekta förhållandena för skogens guld. Det som inte lika många vet är att svampen finns mycket närmare än man tror.

Björksoppen växer nära, inte helt oväntad, björkar. Den är vanligt förekommande och en god matsvamp.

Björksoppen växer nära, inte helt oväntad, björkar. Den är vanligt förekommande och en god matsvamp.

Maja Johansson

– Det finns svamp precis överallt, framför allt i år. Fukten och värmen skapar perfekta förhållanden.

Otroligt farliga

Det var när Jennica Andersson insåg att hon ville vara mer ute i skogen som hon utbildade sig till svampkonsulent.

– Jag var lite rädd för skogen så därför började jag utbilda mig. Efter första tillfället var jag fast.

Tillsammans med Lotta Ekberg, svampkonsulent, lärare på konsulentutbildningen och aktuell med svampboken ”Våra bästa matsvampar”, håller Jennica guidningen ”Svamp i stan”. Både Jennica och Lotta håller också svampturer och kurser på egen hand.

Brunsoppen är en mycket god matsvamp som blir blå på undersidan när man rör den.

Brunsoppen är en mycket god matsvamp som blir blå på undersidan när man rör den.

Maja Johansson

– Förra året tog jag med kollegorna ut på tur i Lill-Jansskogen. Efter en kort stund hade vi hittat 25 olika arter, varav sex var matsvamp, säger Jennica.

Det gäller dock att vara försiktig. Långt ifrån all svamp i Stockholm är ätbar och vissa är dödligt giftiga. Enligt Giftinformationscentralen är det vanligt att de svamprelaterade samtalen ökar, och i år är inget undantag.

Överraskning

– Som svampkonsulent fokuserar man på vilka som är matsvampar, vilka som är giftiga och vilka som är lätta att förväxla. Det är så otroligt roligt att få vara med och väcka någons nyfikenhet för svamp, men också viktigt. För samtidigt som det är gratis mat, bra för planeten och kan innehålla botemedel mot sjukdomar så är vissa svampar otroligt farliga.

Björksoppen växer nära, inte helt oväntad, björkar. Den är vanligt förekommande och en god matsvamp.

Björksoppen växer nära, inte helt oväntad, björkar. Den är vanligt förekommande och en god matsvamp.

Maja Johansson

Som nybörjare finns det vissa saker att tänka på innan man plockar svampen som finns i parker och dungar.

– Ät aldrig något som du inte är helt säker på vad det är och fråga någon som vet mer om du är osäker. Lär dig de giftiga svamparna så du inte förväxlar dem med de ätbara. Plocka svamparna en och en.

– Det är vanligare att folk blir sjuka av felaktig tillagning eller för att svampen blivit dålig, än att svampen är giftig.

Lunchen är slut och det är dags att vända tillbaka till jobbet. Just som Jennica nått stigen fryser hon till. En bit in bland träden skymtar något gult, något som även nybörjaren skulle känna igen.

– Jag måste bara kolla... Är det ett löv? Nej, vänta, det är ju en kantarell! Det hade jag aldrig förväntat mig på Gärdet!