Björnen Baloo i Djungelboken plockade glatt frukter och bär styrd av något slags inre björn-kompass. Andra är mer försiktiga.

– Man undrar "vilka buskar får jag egentligen plocka ifrån", "Får jag plocka äpplen? Det är så mycket som bara faller ner och ligger." Nu har vi tagit fram en broschyr som man kan ha med sig i fickan under promenader där platserna finns utmärkta och vilka frukter och bär som du kan plocka, säger Ewa Larsson (MP) som är ordförande i Skarpnäcks stadsdelsnämnd.

"Enda stadsdelen"

Frågorna till stadsdelen om vad som är lov att plocka samt ett medborgarförslag om frukt- och bärträd fick stadsdelen att ta fram broschyren. Den innehåller 27 platser och finns nu att hämta på exempelvis biblioteken. Kartan är ett särtryck av uppgifter ur stadsdelens parkplan.

– Mig veterligen är vi enda stadsdelen som tagit fram en sådan här karta, säger Ewa Larsson.

Fläderchampagne i siktet

Hon slutar som stadsdelsnämndsordförande efter denna mandatperiod och berättar att hon ser fram emot att bland annat kunna ta sig an det naturen erbjuder framöver.

– Alla frukter och bär är otroligt efterfrågade och det finns ett stort intresse för att sylta och safta. Själv ser jag fram emot att någon gång få tid att göra fläderchampagne.