VILL SE BÄTTRING. Michaela Holtz och portugisiska vattenhunden Vegas vill att fler hundägare skärper sig och plockar upp efter sina jyckar. Foto: Privat

Här hissas nödflagg för fuldumpad hundskit

Klagomålen över kvarlämnat hundbajs ökar i stan. På Kungsholmen har ett gäng hundägare tröttnat på skiten och sätter nu flaggor i bajset för att fler ska plocka upp efter sina hundar.

  • Publicerad 12:55, 26 feb 2021

Som vanligt när det vankas vår blottas bruna smetiga högar när vinterns vita täcke smälter bort.

I år är det möjligen mer kvarlämnat bajs än tidigare säsonger med tanke på den stora hundboom som skett under pandemin. Det tror i alla fall hundägaren Michaela Holtz, som upplever att det är mycket mer skittravar som lämnas kvar. Att de oerfarna hundägarna är fler kan vara en förklaring, tror hon.

Hissar bajsflaggan

I sociala medier och lokala Facebook-grupper dyker det med jämna mellanrum upp uppmaningar om att ta upp efter jyckarna, men Michaela Holtz och ett gäng hundägare i Kronobergsparken testar nu en mer handfast strategi för att vända bajstrenden. De sätter ut flaggor i de fuldumpade fekalieansamlingarna med budskap som "Plocka upp efter din hund”, ”Din hund – ditt ansvar” och ”Att plocka upp – en skitsak”.

– Parken är en allmän plats och där ska vi alla kunna gå utan att behöva kliva i bajs eller andra föroreningar. Dessutom leker många barn i parken. Som hundägare oroas jag också för att tarmparasiter. Det kan räcka med att din hund nosar på en kontaminerad hög för att sprida smittan, säger Michaela Holtz.

6 000 hundbajskorvar om dagen på stans gator

Och flaggorna har funkat, tycker hon.

– Flera högar har plockats bort. Nu får vi hoppas att vi slipper se så mycket hundbajs på trottoarer och parker framöver. Det är viktigt att vi kan vända den här trenden med mycket hundbajs som inte plockas upp, säger Michaela Holtz.

Möjlig pandemieffekt

Men är det verkligen rekordmycket bajs på marken? Stadens trafikkontor som ansvarar för gatustädningen ser i alla fall en väldigt tydlig trend när de söker igenom stockholmarnas klagomål på jakt efter orden “hundbajs” och “avföring”.

Fram till och med vecka åtta hade det i snitt kommit in drygt åtta synpunkter om bajs per vecka under 2021. Men när snön började smälta stack anmälningarna iväg. På tre dagar under vecka åtta gjordes hela 36 bajsrelaterade klagomål.

Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret, räknar med att ökningen kommer att hålla i sig.

– Tidigare i år har det varit mycket snö och då har man inte sett hundbajset. Då har vi generellt få klagomål men när det töar blir det uppenbart att det ligger kvar, säger han.

Ser ni någon risk för en pandemieffekt, då många stockholmare skaffat hund under 2020, även när det gäller hundbajset?

– Ja, så skulle det kunna vara. Har många nyligen skaffat hund och inte är vana hundägare sedan tidigare så kan det bli mer bajs till följd av pandemin. Det är viktigt att man får in rutinen att alltid plocka upp efter hunden, oavsett årstid. Det som göms i snö kommer upp i tö, säger Erik Söderberg.

Så svarar stadsdelen!

Trafikkontoret sköter om skötseln av gator och torg. I parkerna är det däremot stadsdelsförvaltningens ansvar. Enligt Helena Åkerlindh, parkingenjör på Kungsholmen får de in klagomål på hundbajset varje vår, men hon upplever inte att det är mer i år.

Tidigare har stadsdelarna satt ut hundbajspåsar på strategiska ställen men det görs inte nu, enligt Åkerlindh. Däremot finns uppmaningarna med på deras trivselregler som bland annat sitter på soptunnor i parkerna.

"Vi har tagit fram ett pictogram med ”plocka upp efter din hund” några kompletterar vi med klisterdekal och på nya skyltar är den med." skriver hon i ett svar.

Visa merVisa mindre