Hur, var och när en flagga ska hissas kan det råda mycket känslor kring.

Inte minst i Danderyd där både flaggning för pride och Ukraina vid Djursholms slott mynnat ut i diskussioner bland lokalborna. Förra veckan var det dags för en ny flagga att hissas i topp. En nygammal flagga med kommunens vapen på en vit bakgrund.

Den 24 augusti hissades den för första gången, av kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander (M).

– Det känns väldigt roligt att få göra det här, säger Hanna Bocander strax innan hon ska veva upp flaggan efter att den här fästs i vajern till en av stolparna.

– Jag kanske ska göra det här varje morgon? Det hade varit trevligt, säger hon skämtsamt.

Tre rosor

Tidigare i juni tog kommunstyrelsen beslut om en ny kommunflagga i Danderyd. Motivet blev Danderyds kommunvapen sedan 1971, som sedan innan var vapnet för Djursholms stad.

Vapnet är en spets av silver med röd bakgrund och tre röda rosor som symboliserar villastaden. Det nya i flaggan är att man har tagit bort orden "Danderyds kommun".

– Den här är mycket snyggare, säger Hanna Bocander.

Stolta över Danderyd

Kommunens interna serviceteam, Amir Eklund och Issam Shahin, var på plats och bistod kommunstyrelsens ordförande.

Två av tre flaggstänger fick var sin flagga. På grund av ett tekniskt fel fick den tredje stången vänta med att flaggas. Vid 15-tiden vajade de i vinden på Södra torget.

Kommer flaggan hissas på fler platser i kommunen?

– Förutom vid slottet så skulle jag gärna se den vid våra gemensamma platser, som kommunens skolor. Det är något som visar att vi är stolta över Danderyd, och det är bra, säger Hanna Bocander (M).

Stefan Källstigen