Förra året ökade antalet annonser om att hyra ut sin bostad i Stockholm med nästan 20 procent jämfört med året innan. Under samma period steg medianhyran på andrahandsmarknaden med 11 procent. Det visar statistik från Hyresrapporten som tas fram av Blocket bostad och bostadsplattformen Qasa.

–Vi har sett en lavinartad ökning av antalet annonser där folk vill hyra ut hela eller delar av sin bostad genom oss. Under förra året hade vi 40 000 fler bostäder till uthyrning på vår plattform jämfört med året innan, säger Fredrik Strömsten, bostadsexpert på Blocket och VD på Qasa i ett pressmeddelande.

Det är tydligt att de tuffa tider som råder gör att fler ser ett behov av att hyra ut sin bostad - och för en dyrare peng.

Dyrast på Norrmalm

Efter att medianhyran i Stockholm har stigit med 11 procent ligger den nu på 14 000 kronor i månaden. Dyrast är det på Norrmalm, där den procentuella ökningen också är störst. Där ligger medianhyran på 17 000 kronor.

– Vi ser att uppgången av andrahandshyrorna har en direkt koppling till de stigande räntorna och de höga elpriserna. 85 procent av de privatbostäder som hyrs ut via oss är ägda bostäder och där har många bostadsägare fått rejält ökade kostnader som nu avspeglar sig i hyrorna, säger Fredrik Strömsten.

Mitt i

"Det är utnyttjande"

Men det är inte bara för att täcka för höga elpriser och stigande räntor man sätter höga hyror.

Amy är en av många som hyrde ut sin lägenhet under förra året. Då tog hon först hjälp av Samtrygg och Qasa, båda hemsidor för lägenhetsuthyrning med en så kallad ”hyreskalkylator”.

– Jag fick reda på att jag kan hyra ut min lägenhet för nästan 10 000 kronor mer än jag hade tänkt.

Enligt kalkylatorn kunde Amy hyra ut sin lägenhet för upp till 26 000 kronor i månaden.

– Det är inte rimligt. Ett privat boende är till för att bo i, inte tjäna pengar på.

I stället för att gå på maxpriset valde Amy att hyra ut sin lägenhet för 14 200 kronor i månaden.

– Jag tänker tillbaka på när jag själv inte ägde mitt boende utan var beroende av andrahandsuthyrning. Det är en utsatt situation. Jag tycker det är utnyttjande att sätta så höga priser, säger hon.

Fortsatt ökade kostnader

Amy tycker inte det ska vara lagligt att kunna tjäna så mycket pengar på att hyra ut sin bostad. 

– Jag tycker lagen är på tok för simpelt utbyggd. Tänk om min partner skulle ha en hyresrätt och jag ett boende. Då skulle vi kunna bo i den billiga hyresrätten tillsammans och hyra ut den andra lägenheten och på så sätt tjäna mer pengar än vad vi betalar. Det blir en lukrativ verksamhet. Det är att sparka på de som ligger ner.

Vidare är det orättvist att äldre personer ”kan tjäna storkovan”, tycker Amy.

– Det blir orättvist hur man än vrider och vänder på det. De har låga kostnader och kan hyra ut för hur mycket pengar som helst.

I sin rapport kommer Blocket bostad och Qasa fram till att det talar för att höjda räntor kommer att leda till ökade kostnader för den som äger bostad även i år. Därmed kommer även tendensen med ökad uthyrning att hålla i sig, enligt rapporten.