Nästan hälften av alla kläder och textilier har med tiden hamnat i hushållssoporna eller i en sopsäck på återvinningscentralen – vilket oftast betyder att de går rakt in i förbränningsugnen. Men nu ska Haningebornas alla textiler till återvinningscentralen, även trasiga strumpor och underkläder.

Den nya lagen har lett till diskussioner i lokala sociala medier, där många menar att det är långt och svårt att ta sig till återvinningscentralen i Jordbro, särskilt utan bil. I Haninge är det nämligen enbart på Jordbro ÅVC man kan lämna in textilerna.

Anders Berg tycker de nya reglerna är bra så länge det är tydligt hur man ska göra.

Anders Berg tycker de nya reglerna är bra så länge det är tydligt hur man ska göra.

Anna Ludvigsson

Sonja Jensen och Anders Berg har kommit till ÅVC Jordbro med just textiler. Här finns nu nya kärl och skyltar om den nya textilåtervinningen. De har koll på den nya lagen.

– Vi har ju läst om att man inte får slänga strumpor och så längre, säger Sonja Jensen.

– Det är helt okej. Så länge man får informationen så att man vet man ska göra så tror jag de flesta gör som man ska, säger Anders Berg.

I bakluckan har de en full papperskasse. Men enligt de nya reglerna ska textilerna lämnas i en hopknuten plastpåse. Här i Jordbro finns därför påsar att få för dem som missat det.

Sonja Jensen kommer till återvinningscentralen någon gång i månaden och tror inte det kommer öka med de nya reglerna.

Sonja Jensen kommer till återvinningscentralen någon gång i månaden och tror inte det kommer öka med de nya reglerna.

Anna Ludvigsson

Hela kläder till loppis

Monika Myrén är här för första gången sedan nya lagen. Hon tycker det är bra att så mycket som möjligt återvinns och försöker sortera alla sopor som man ska.

– Man hoppas att det återanvänds och att det är syftet. Nu får man ju inte ens slänga gamla strumpor och då undrar man ju om de blir till nya textilier eller bara bränns upp ändå, säger hon.

Hon åker till återvinningen någon gång per år, och tror inte det kommer öka på grund av nya lagen.

– Tidigare, om man haft några trasiga strumpor eller underkläder, så har man ju slängt dem i vanliga soporna. Hela kläder brukar vi lämna till loppisar – vi slänger inte kläder som det inte är något fel på.

Textilåtervinning i Haninge

Textilåtervinning i Haninge

Anna Ludvigsson

Körs till Södertälje

De insamlade textilierna körs till Telges anläggning i Södertälje. Där finns olika fraktioner för kläder, skor och accessoarer och allt sorteras manuellt.

– De har jättebra koll på kvalitet och trender och känner och klämmer på allt. Det är sådana extrema utsläppsmängder när textil produceras så vi vill hålla textilierna kvar på marknaden så länge som möjligt, säger Ida Wertsén.

Det som går att återanvända skickas till Humanas anläggning i Litauen. Återvinningsbara textilier som trasiga strumpor och t-shirtar blir kvar i Södertälje, och kan användas som exempelvis trasor.

– Om det är kontaminerat och inte går att använda igen, kan det till exempel flisas upp och användas i betongindustrin, där man behöver den typen av värme som textil kan ge.

Varför finns det inte behållare för textilier på återvinningsstationerna där man slänger tidningar och glas?

Textilåtervinning i Haninge

Textilåtervinning i Haninge

Anna Ludvigsson

– Textil är ett väldigt speciellt material, blir det blött så möglar det och då har vi förstört tanken med att ta tillvara på resurserna. Vi behöver därför undersöka vilka olika lösningar som finns för att ge materialet rätt förutsättningar, så att det kan återanvändas eller återvinnas, säger Ida Wertsén.'