Måndagen den 20 mars påbörjades den andra etappen i renoveringen av parkeringen och parkeringshuset i centrum.

Först renoveras det nedre parkeringsplanet – ett arbete som väntas pågå fram till slutet av juni.

Enligt Idha Sundén Cullberg, centrumchef hos ägaren Grosvenor, behöver det inte innebära så mycket stök.

– Vi har lärt oss en del efter den första fasen, så vi börjar arbetena längst in på nedre däck. Förhoppningvis kommer man inte att märka av arbetet så mycket, säger hon.

– Hela det övre däcket och halva det nedre är öppet fram till slutet av juni.

Då börjar arbetena på övre däck och allt ska vara klart i slutet på sommaren.

– Då kommer nedre däck att vara målat i glada färger. Vi tittar på gult och rosa. Dessutom blir det ljusare tak och bättre belysning.

Centrum får nya planteringar, bredare parkeringsplatser och 14 nya laddplatser för elbilar.

– Och nya kundvagnsgarage för att parkera kundvagnen, vi har ett sådant på plats och ytterligare ett tillkommer. De nya kundvagnsgaragen är mer stilrena med sadeltak och en svart stålkonstruktion. En lite mer Lidingöanpassad arkitektur.

Färre p-platser

Parkeringsplatserna blir något färre under renoveringen, men eftersom man börjar med att renovera längst in i det nedre garaget berörs förhoppningsvis inte Lidingöborna särskilt mycket.

Gammal vana

– Det brukar inte vara fullt och de flesta väljer ändå att ställa sig på övre däck, eller i den främre delen av nedre däck. Sedan görs halva det övre däcket under semestertiden, i juli och i början av augusti.

Under en period har Lidingö centrum provat att skapa dubbelriktad trafik framför Coop. Men det visade sig fungera bättre att ha trafiken enkelriktad – och behålla 15-minutersparkeringen utanför matbutiken.

– Folk ställde sig där ändå av gammal vana. Så i februari tog vi tillbaka 15-minutersparkeringen, som är till för att kunna göra snabba ärenden. Det har varit uppskattat.