Beväpnad. När 20-åringen kom till stationen i Skarpnäck var han maskerad och hade en kniv i högsta hugg. Foto: Polisens förundersökning

Här försöker 20-åring skrämmas med machete i t-banan

Vid ett bråk vid t-banestationen i Skarpnäck dök en 20-åring upp med en machetekniv. Själv har han sagt att det var för att skrämmas. Nu har han dömts till böter.

  • Publicerad 15:29, 7 okt 2020

Ett tiotal personer hamnade en vardagskväll i februari i bråk vid t-banestationen i Skarpnäck. En 20-årig man var maskerad och hade beväpnat sig med en drygt 40 centimeter lång machetekniv innan han kom till stationen.

På övervakningsfilm syns hur han viftar med kniven. I samband med att polisen kom till platsen slängde han kniven i en städvagn som stod på perrongen. Kniven hittades senare av polis och beslagtogs.

Ett sätt att skrämmas

20-åringen har berättat att han tagit med sig kniven för att skrämmas, men att han inte hade tänkt använda den.

Nu har han dömts till dagsböter, totalt 2 000 kronor.

Rätten gick emot åklagaren

Åklagaren ville att 20-åringen skulle dömmas för grovt brott mot knivlagen eftersom kniven kan orsaka allvarliga skador och att det i sammanhanget fanns synnerlig fara för att den skulle användas på ett livsfarligt sätt. Men tingsrätten valde att gå på en annan linje och dömer 20-åringen för brott mot knivlagen av normalgraden.