Det råder julstämning på stadens gator, framförallt i City. Men på Kungsholmen lyser (ho, ho) som vanligt julbelysningen med sin frånvaro. Så har det varit i flera år – vilket väckt kritik och frågor.

Malin Nordström, butiksägare och ordförande i Kungsö företagarförening, tycker definitivt att även Kungsholmen borde få en släng av ljussleven.

Paradgata för turister

– Framförallt Hantverkargatan som är en paradgata för alla turister som besöker Stadshuset. Även Rådhusparken eller Kronobergsparken är givna platser att lysa upp på något trevligt sätt, som en sån där älg eller så kan vi ta en ren eller något, säger hon.

Men det är inte bara på juleljus som Kungsholmen kammar noll.

I år storsatsar staden även på vinterplatser och en första vintergågata. Men inga av dessa hamnar på Kungsholmen.

Daniel Helldén (MP) – ska jag kalla dig Kungsholmens Grinchen?

– Öh… tack för den… När det gäller sommarsatsningar har det varit en hel del på Kungsholmen men varför det inte är något på vintern är en bra fråga. Jag tycker om Kungsholmen.

– Det är inget aktivt beslut från min sida på detta. Det är möjligt att det inte har kommit in några sådana förslag från stadsdelen eller medborgarna. Men projektet Levande Stockholm förändras hela tiden så ur det perspektivet borde Kungsholmen vara på tur till nästa år. 

Anledningen till att city badar i juleljus stavas kulor. Där delfinansierar fastighetsägarna belysningen.

Så om fastighetsägare eller näringsidkare pyntar in ökar chansen att ni pyntar upp?

– Ja, så är det.  

Efter de nedslående beskeden gav vi oss ut på spaning efter julstämning – och fann den på flera håll hos privatpersoner och näringsidkare i form av bland annat tomtens brevlåda för önskelistor, juldjur i miniatyr och en gerillapyntad gran.

I Sockerbagarens skyltfönster på Hantverkargatan har exempelvis Mumindalen i marsipan tagit plats. Traditionen med julskyltning har funnits sedan 90-talet berättar ägaren Robert Andersson.

– Det stannar folk och kollar hela tiden. Det är kul. Jag vet inte vad det är med Mumin och jul, vi har haft det någon gång tidigare och alla blir som tokiga. Det har blivit hysteriskt.  säger han.

Välkänd balkong

Den som vill på maxad julbelysning de luxe kan knalla till Sankt Eriksgatan. Där går traditionsenligt Patrik Rudqvist all in med sin balkong. I år med mer pynt än någonsin tidigare. En ökad elkostnad och två veckors förberedelse är det värt, enligt Patrik vars balkong har blivit en institution.

– Den är välkänd i Stockholm. Redan när jag började fick jag mycket positiv respons. Det är det som driver en, att man får så mycket glädje tillbaka och kunna sprida lite ljus i den här mörka tiden.