Seniorer. Bilden är en genrebild på pensionärer och är inte kopplad till texten. Foto: Charlotte Årling

Här finns en minst andel pensionärer i Sverige

I Sverige växer andelen pensionärer kontra de i arbetsför ålder. Men i Sigtuna kommun är det tvärtom då kommunen har mycket mindre andel 65-plussare jämfört med riket.

  • Publicerad 16:46, 22 dec 2021

"Det finns få medelålders som åldras i kommunen och bor kvar där som 65 plus."

Befolkningen i pensionsålder växer alltså i förhållande till den arbetsföra befolkningen (20–64 år) i Sverige, det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Men skillnaderna är stora mellan kommunerna och Sundbyberg är den kommun i hela landet som har minst andel 65-plussare i relation till den arbetsföra befolkningen – 19 personer i pensionsålder (65+) går det per 100 personer i arbetsför ålder

Sigtuna kommer sexa från slutet och där går det 24 personer i pensionsålder per 100 personer i arbetsför ålder.

Få åldras i Sigtuna

Lena Lundkvist som är demograf och arbetar på statistikmyndigheten SCB, berättar att skälet är att vissa kommuner, så som Sigtuna har många lägenheter.

– Det gör att det är kommuner som får en inflyttning av unga vuxna som senare flyttar därifrån när de hittar en partner och får barn, säger Lena Lundkvist.

Då går flytten till någon annan kommun i länet med fler villor, till exempel grannkommunerna i norrort som har fler småhus.

– Det gör att det finns få medelålders som åldras i kommunen och bor kvar där som 65-plus. Det finns en viss inflyttning till dessa kommuner i åldrar när ”barnet lämnar boet”, men det är inte så många, säger Lena Lundkvist.

Ökar i riket

I hela riket bor närmare 36 personer i pensionsålder per 100 personer i arbetsför ålder. Det är en ökning med över sex personer i den äldre gruppen jämfört med år 2000.

För hela riket är en hög andel äldre i relation till de i de mest förvärvsarbetande åldrarna en utmaning eftersom de som förvärvsarbetar försörjer de som är äldre och yngre, berättar Lena Lundkvist.

– För en kommun är en ”pigg” 65-åring inget problem. De kan till exempel vara aktiva i föreningslivet och konsumera varor och tjänster. I äldre åldrar när de är i behov av hjälp, stöd och vård av kommunen ökar kommunens utgifter, säger hon.

Tio kommunerna med lägst andel pensionärer

Antal personer i pensionsålder (65+) per 100 personer i arbetsför ålder

Sundbyberg: 19 av 100

Huddinge: 23

Solna: 23

Botkyrka: 23

Stockholm: 23

Sigtuna: 24

Malmö: 25

Göteborg: 25

Knivsta: 25

Haninge: 25

Källa: Statistiska centralbyrån

Visa merVisa mindre

Tio kommunerna med högst andel pensionärer

Antal personer i pensionsålder (65+) per 100 personer i arbetsför ålder

Borgholm: 79 av 100

Övertårneå: 78

Pajala: 77

Simrishamn: 72

Överkalix: 72

Rättvik: 70

Sotenäs: 68

Dorotea: 67

Vadstena: 66

Valdemarsvik: 65

Källa: Statistiska centralbyrån

Visa merVisa mindre

Få förskolelärare har examen

Nyheter För få utbildade förskollärare. Svårt att följa läroplanen. För mycket administration och kringarbete. Ny rapport från Lärarförbundet visar på stora problem i förskolan.onsdag 18/5 13:41

Brobygget tar plats på Valsta torg

Nyheter Folkliv. Ska bidra till ökad trygghet och delaktighet i området Under helgerna kan man prova på gratis sport- och fritidsaktiviteter utomhus på Valsta torg. Utrustning lånas hos Fritidsbanken och Brobyggets ledare hjälper till på plats.tisdag 17/5 16:50

Skottlossning mot bil i Valsta

Nyheter Flera personer i bilen men ingen blev skadad Under torsdagskvällen besköts en bil i Valsta. Flera personer fanns i bilen men ingen blev skadad.fredag 13/5 11:30

Attendo-chefer åtalas – ville straffa visselblåsare

Nyheter Anställd fick varning för larm om brister i covidvård av äldre. Tre ledande personer på omsorgsbolaget Attendo åtalas för brott mot lagen om meddelarskydd. Detta sedan en anställd straffats för att hon avslöjat brister i covidvården på ett äldreboende.fredag 6/5 13:50