Förhoppning. Tanken är att cykelgaragen ska få fler Botkyrkabor att välja hojen framför bilen. Foto: Albin Tingstedt

Här får Tumba ett cykelgarage

En tiondel av alla korta resor ska ske med cykel, hoppas Botkyrka på när man nu satsar på cykelgarage i orterna där pendeltågen passerar. Tidigare har Tullinge varit på g, och nu har politikerna gett tummen upp även för ett garage i Tumba.

  • Publicerad 07:34, 28 apr 2021

Det har sedan tidigare surrats om att ett cykelgarage är på gång i Tullinge. Men det är inte det enda området i Botkyrka där man ska kunna låsa in sin cykel. Kommunens samhällsbyggnadsnämnd har nämligen signalerat grönt ljus åt ett garage för hojarna även i Tumba.

Garaget är tänkt att byggas på den norra sidan av pendeltågsstationen, i anslutning till den östra ingången. Politikerna utesluter dock inte att fler cykelgarage kan byggas på andra platser runt Tumba centrum beroende på hur centrumplanerna ter sig.

Samma som i Tullinge

I mångt och mycket liknar förslaget för cykelgaraget i Tumba det som planeras i Tullinge. Det vill säga att det ska rymma 124 cyklar, kosta 80 kronor per månad efter en 14 dagars prova-på-period samt att det beräknas kosta 5 miljoner kronor att bygga garaget.

Tullinge först ut med cykelgarage

Attitydförändring

Kommunens medborgarundersökningar visar att en stor del av kommunens invånare väljer bilen över andra färdmedel, även för resor som är så korta att de skulle kunna ha gjorts med cykel eller till fots.

"Det krävs en beteendeförändring hos medborgarna för att kunna utveckla tilltalande stadsdelar, där rörelse, trygghet och miljö är starka element", går det att läsa i beslutsunderlaget.

Därför hoppas kommunen att cykelgaragen ska bidra till att Botkyrkaborna väljer cykeln över bilen. Målet väntas bli att 10 procent av de korta resorna ska ske med cykel.

Foto: Albin Tingstedt