Det är tidig eftermiddag i Tensta, och trots att stora delar av medlemmarna på Kvinnocenter Tensta-Hjulsta bara kvällen innan kommit hem från en gemensam resa till Gotland har många ändå samlats i verksamhetslokalerna i en källare vid Glömmingegränd i Tensta, för att återigen igen få umgås.

– Nej, vi har inte tröttnat på varandra! Det var en fin resa. När man sover och lever tillsammans några dagar lär man känna varandra på ett helt annat sätt. Det kändes som att många kom varandra än närmre, man hinner prata om andra slags saker, säger medlemmen Hamdia Kadir.

De må redan ha umgåtts i flera dagar, men ändå har många kvinnorna från Kvinnocenter Tensta-Hjulsta samlats för att fika tillsammans ännu en dag.

De må redan ha umgåtts i flera dagar, men ändå har många kvinnorna från Kvinnocenter Tensta-Hjulsta samlats för att fika tillsammans ännu en dag.

Stefan Källstigen

Utvecklas mycket

Kvinnocenter Tensta-Hjulsta är en ideell kvinnoförening dit kvinnor kan komma i princip varje dag för att bara umgås, fika, prata eller gå olika kurser i svenska, engelska och handarbete, till exempel. De firar även många högtider tillsammans.

Alla kvinnor är välkomna, och verksamheten är populär bland Järvaborna. I dagsläget har de omkring 160 medlemmar.

– När jag började komma hit för 20 år sedan var jag blyg, hade inte så mycket självförtroende. Det här har fått mig att utvecklats enormt, det blir så när man får umgås med andra kvinnor. Man pratar, knyter band, stärker sig själv genom relationen till andra på olika sätt, säger Nursen Okan, som nu bland annat agerar kassör för föreningen.

Sawsan Zatara, också medlem, håller med och säger att centret ger henne livsglädje.

– Efter corona, då verksamheten här stängde ett tag, satt jag hemma och blev nästan deprimerad. Sedan träffade jag en vännina som tog med mig hit igen, och jag är så glad för att jag vågade komma tillbaka, jag känner att jag är mig själv igen. Vi gör aktiviteter och jag får träffa människor från olika länder och kulturer, jag lär mig saker och jag utvecklas också mycket säger hon.

Medlemmarna Hamdia Kadir och Ratiba Anouti.

Medlemmarna Hamdia Kadir och Ratiba Anouti.

Stefan Källstigen

Prisats

För ett tag sedan fick föreningen ta emot riksförbundets Unizons idépris, just för sitt arbete med att bryta isolering och segregering, och för att de skapat en plattform för delaktighet.

– Jag är så glad för det, det är alla medlemmars pris. Jag brinner så mycket för den här föreningen, jag har varit här i 20 år och verksamheten blir bara viktigare och viktigare. Det är systerskap, integration, organisering: Att bli starkare tillsammans helt enkelt, säger Hero Rashid, ordförande.

Att män inte får delta gör att kvinnorna blir extra fria och att det går att komma varandra än närmre, enligt medlemmen Ratiba Anouti.

– Män är viktiga och vi tycker om män, så klart, men ibland behöver man en paus från dem. Ibland dansar vi här – bara släpper loss – och vi känner att vi kan göra mer fritt om vi bara får vara vi kvinnor, säger hon.

Hero Rashid, ordförande.

Hero Rashid, ordförande.

Stefan Källstigen