En resväska, ett täcke och en kudde. Det är vad de nya hyresgästerna behöver ta med sig när de flyttar in Colives nya "hubb" i Barkarbystaden.

– Alltifrån tallrikar, glas, bestick, soffor, säng till tv och tavlor på väggarna ingår, säger Katarina Liljestam Beyer, vd på bolaget Colive.

Bolaget startade 2018 och efter att ha provat mindre hubbar på Södermalm och Lidingö slog man upp dörrarna till sin första nybyggda hubb i Handen hösten 2020.

Socialt boende

Och nu öppnar de upp i kvarter 11 vid Sveatorget i Barkarbystaden.

– Här finns mycket handel och bra spårförbindelser in till stan. Tunnelbanan kommer ligga precis utanför ytterdörren.

I deras delningslägenheter i Barkarbystaden får varje hyresgäst ett privat rum med toalett. Storleken på rummen sträcker sig från 12 till 16 kvadratmeter. Utöver rummen får hyresgästerna dela på inredda vardagsrum och kök. Målgruppen är unga vuxna.

Hela huset ska rymma 134 hyresgäster fördelade på 14 delningslägenheter. I deras boenden finns det också ett "lounge area" i entrén dit alla husets gäster har tillgång.

– Där nere brukar folk sitta och jobba, luncha, ha spel- och filmkvällar. Och en hel del aw:s som jag förstått.

Mött kritik

Men Hyresgästföreningen har riktat kritik mot bolaget – framförallt för de höga hyrorna. I tidningen Hem och Hyra har Hyresgästföreningen gått hårt ut mot bolaget som de menar tar ut "ockerhyror".

Månadsavgiften för de minsta rummen i Järfälla ligger på 7 895 kronor. Då ingår också bland annat wifi, hemförsäkring, vatten och el samt veckovisa städningar av kök och vardagsrum.

För motsvarande kostnad går det att hitta hela lägenheter i Järfälla, är det en skälig hyra då?

– Ja, det är en skälig kostnad. Coliving kan och ska inte jämföras med vanliga hyresrätter. I en vanlig hyresrätt ingår endast dina privata kvadratmeter, men inget mer. Här får du tillgång till mycket fler kvadratmeter än det du betalar för samt möblemang, hemförsäkring, städning, wifi och ett community.

Större i utlandet

Hon säger att man inte ska stirra sig blind på de enskilda rummen eftersom hela konceptet bygger på att man nyttjar de gemensamma ytorna.

– Kvadratmeterhyrorna ligger i linje med övrig nyproduktion. Hos Colive utgår hyreskostnaden från ditt privata rum och din del av de gemensamma ytorna, där hälften är en privat del och hälften är gemensam. Det innebär att man får tillgång till uppemot 200 kvadrat.

Hon säger att konceptet är relativt nytt i Sverige, men att det är betydligt vanligare i andra länder. 

– Vi har många internationella hyresgäster som aktivt söker sig till boendeformen.

Inflytt i lägenheterna kommer att börja i januari 2024.