I dag är Smedslättsskolan en F-5-skola. Under sommaren 2023 byggs skolan om för att kunna ta emot en årskurs till, sjätteklassare, och bli en F-6-skola.

Skolan ska då kunna ta emot 392 elever jämfört med dagens 337 elever.

Beslutet togs av utbildningsnämnden förra veckan.

– Syftet är att skapa stabila elevströmmar, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd.

LÄS ÄVEN: Sjuor från Bromma får skolplats i innerstan

"Svårare"

I dag uppfattar staden det som ett problem att elever på F-5-skolor måste byta skola när eleverna ska börja årskurs sex och senare högstadiet.

– Det gör det svårare för lärare och elever med kunskapsinlärningen. Det blir en olycklig rörelse i det här som vi ska försöka undvika. Man ser att skolbyten inte gynnar eleverna. Det här kommer bli mycket bättre, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.

Smedslättsskolan får inte byggas om eller till hur som helst, utbyggnaden kommer därför att ske i de befintliga lokalerna.

– Vi bygger om inom den befintliga skolan, med nya klassrum, nya toaletter, och ändrad möblering i matsalen.

Ville se större utbyggnad

Kadir Kasirga (S), vice ordförande i utbildningsnämnden, är kritisk och tycker att Smedslättsskolan borde byggas ut ännu mer. I ett mejl till Mitt i skriver han:

"Med tanke på skolsituationen i Bromma, hade vi velat att ombyggnationen inneburit en F-9 skola. Vi vet att F-9 skolor skapar större trygghet och långsiktighet i elevernas skolgång."

Isabel Smedberg-Palmqvist har svårt att se hur S-önskemålet om en F-9-skola i Smedslättsskolan ska uppnås:

"Socialdemokraterna får gärna berätta hur det skulle gå till, möjligheten att bygga om är begränsad med anledning av skolans kulturhistoriska värde", skriver skolborgarrådet i en kommentar.

Även Ålstensskolan är tänkt att på sikt byggas ut för att ta emot fler klasser.

– Det ligger i pipeline, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.