Här byggs det ett nordiskt solcellsrekord

Tusen varv runt jorden i en elbil. Nej, det är inte titeln på en bok av Jules Verne. Det här handlar Nordens största takbaserade solcellspark, i Håbo.

  • Publicerad 08:15, 7 maj 2022

Den kräver en del och den är väldigt stor.

2023 ska nya Logicenters anläggning­ i Bålsta vara
i drift.

Som många redan känner till kommer den gigantiska­ fastigheten bli en av Europas största logistikfastigheter och där ska Dagab, som är dagligvaruhandelsbolaget Axfoods inköps- och logistikbolag, vara hyresgäst.

Nordens största

Nu har Logicenters skrivit­ ett avtal med Dagab/Axfood och leverantören Solkompaniet om att bygga Nordens största takbaserade solcellspark i Bålsta.

Takytan på fastigheten är på totalt 104 000 kvadrat­meter varav solcellsfälten upptar cirka 80 000 kvadrat­meter och blir Nordens största­ takbaserade solcells­park samt en av de största
i hela Europa.

I pressmeddelandet kan man läsa:

”Den takbaserade solcells­parken kommer att omfatta 16 553 bifacial-paneler som har dubbelsidigt aktiva solceller och är av hög kvalitet vilket säkerställer en extra lång hållbarhet.

Anläggningen förväntas ge en årlig produktion på cirka 7 880 MWh, vilket motsvarar 1 000 varv runt jorden för en elbil.”

– Det är hela taket så det är maxyta och kapacitet och det är för att säkra tillgången till ström i framtiden, säger Logicenters CEO, Matthias Kettelhoit till Mitt i Bålsta.

– Dels gör vi det här för att det är grön el, men också för att säkra upp framtida behov. Det här är en kyl och frys-­anläggning så den kräver en del och den är väldigt stor.

Vill ha fler solcellstak

Logicenter håller på med en mängd projekt runtom
i landet och tanken är att få till liknande lösningar på alla, berättar Matthias Kettelhoit

– Vi har 90 fastig­heter. Det är två miljoner kvadratmeter tak. Vi tror på den gröna omställningen.

Är automatiserad

Många som producerar egen el, även privatpersoner, skapar­ ibland ett överskott som kan säljas vidare.

Här lär dock byggnaden behöva all el till den egna produktionen. Förutom att det är en anläggning­ som består av kyl och frys, så är den även automatiserad.

– Det behövs mycket el och sedan har Axood en agenda där man vill ladda sina­ bilar­. Det är en utmaning­ när vi ska elektrifiera tung lastbilstransport, slår Matthias­ Kettelhoit­ fast.

Så fungerar solceller

Solceller är ljuskänsliga halvledardioder som omvandlar ljus till elektrisk ström.

Elkraftförsörjning från solceller har flera användningsområden. Solceller används för energisystem i mindre skala, exempelvis för enskilda hushåll, men också för storskaliga installationer. De kan exempelvis även nyttjas för att ladda mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer.

En solcell eller en fotovoltaisk cell är en anordning bestående av halvledare (ofta kisel) som fungerar som dioder. När dessa dioder belyses uppstår en elektrisk ström
i diodens backriktning. Varje enskild cell ger upphov till en ganska låg spänning, därför seriekopplas solcellerna i solpaneler.

Man kan också parallellkoppla solcellerna om man vill öka strömstyrkan.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Köp böcker för en krona i Kungsängen

Botanisera bland billiga böcker Biblioteket i Kungsängen har för mycket urgallrade böcker inne på sitt kontor. "När vi inte får plats själva så måste vi börja sälja böcker", säger bibliotekschefen.onsdag 28/9 14:53

Polisen släpper ny detalj om döda kvinnan

Ännu inte identifierad Kvinnan som hittades avliden i Upplands-Bro i juni är fortfarande inte identifierad. Polisen släpper nu en ny detalj i förhoppningen att mordutredningen ska komma framåt.tisdag 27/9 10:33