Den blottade brandväggen i skarven mellan två kåkar på Storgatan 1 var länge ett mörkt och lite bortglömt hörn. Inte sällan var den täckt av klotter.

– Vår bostadsrättsförening lade en ansenlig summar per år på att sanera den väggen, säger Emma Norman.

Till vardags arbetar hon på företaget Greenworks som är specialiserade på integrerade växtsystem. Därav föddes idén om att göra något av den döda ytan på den utskjutande gaveln.

Även om idén var bra på pappret var det lättare sagt än gjort. Det första bygglovet sökte bostadsrättsföreningen August Blanche redan 2018, och det blev kalla handen direkt. Men bostadsrättsföreningen överklagade och efter en tid gick staden med på en kompromiss. BRF:en fick sätta upp en liten växtvägg på prov. Under två år täcktes 20 av den totalt 93 kvadratmeter stora ytan av växter.

Försöket föll väl ut och i sent i somras täcktes hela väggen.

– Den är jättevacker! Jag stannar alltid och tittar när jag går förbi, det är det många som gör, säger Kari Solend som bor i närheten.

Emma Norman berättar att väggen får stor uppmärksamhet.

– Folk stannar, fotar och pratar. Det har även varit många förbipasserande som lagt ut selfies vid väggen. Den blev lite viral ett tag.

Den vertikala trädgården består av ett 40-tal arter. Rustika växter som krypgran och enbuskar blandas med lavendel, nävor och timjan.

En stor del av väggen är vintergrön, och i ögonhöjd är det fokus på växter som skiftar med årstiderna. Där möts förbipasserande av vårlökar, sommarblommor eller klassiska vinterväxter.

– Nu har växterna inte hunnit etablerat sig helt, så den kommer att upplevas som lite gles under vinterdvalan. Sedan tar den fart till våren igen.

Men växtväggen fyller fler funktioner än det rent estetiska.

– Den renar luften, dämpar buller och gynnar pollinerare. Den är bra för de biologiska sambanden, det är långt för bina att flyga från park till park.

Är den svår att sköta?

– Den har ett automatiskt bevattningssystem med frostvakt. Vid underhåll tar vi dit en saxlift för att komma åt hela vägen upp.

Drar den in fukt till fasaden?

–Nej. Mellan växtväggen och fasaden ligger både fuktspärr och en luftspalt.