Balans. Ett av konstverken går ut på att fyra personer ska hitta balans i hängande stegar. Då lyfter klot som väger 300 kilo. Kloten är i form av en koldioxidmolekyl vilket symboliserar utsläpp. Lars Bergström och Lars Bigert är konstnärerna bakom. Foto: Jonas Månsson

Här blir naturreservat till konsthall i Huddinge

Dans, konst, miljömedvetenhet och framtidshopp mitt ute i skogen. Det bjuds det just nu på i Orlångens naturreservat i arrangemanget "Explorations of now". "Vi vill hitta vägen till en bättre värld", säger Matieu Vrijman, initiativtagare.

  • Publicerad 08:41, 18 aug 2021

Det är lite postcorona att vara ute i skogen.

Orlångens naturreservat har blivit en tillfällig konsthall. Sedan förra veckan pågår arrangemanget "Explorations of now" med olika typer av konst som visas i både stall, lador och längs stigar mitt ute i skogen. De som ännu inte varit där har chans hela den här helgen.

Bland de medverkade finns konstkollektivet Kultivator och danskompani Cullberg, men även Institutet för framtidsstudier. Initiativtagare är Matieu Vrijman och Jane Hopper. De och deltagande konstnärer har haft stort fokus på miljö, klimat och framtiden.

– Vi har arbetat med det här i ett och ett halvt år. Klimatförändringar och miljöarbete kan vara tunga ämnen och det här är ett sätt att göra det lite lättare, säger Matieu Vrijman.

Kunskap. En del av konstinstallation "Explorations of now" är ett litet bibliotek. Syftet är att sprida kunskap för framtiden. Jane Hopper och Matieu Vrijman ligger bakom projektet. Foto: Jonas Månsson

Symbolik

Konstnärsduon Lars Bergström och Mats Bigert är två av dem som bidrar till utställningen. De har í ett stall ställt upp sitt verk som består av hängande stegar. Genom att fyra personer ställer sig på stegarna kan en 300-kilosvikt i form lyftas.

– Det är en mobil koldioxidmolekyl. 300 kilo motsvarar det vi i Sverige släpper ut i genomsnitt per person på två veckor. Det symboliserar att hitta balans både till sig själv och till molekylen och blir en fysisk upplevelse av påverkan av miljön, säger Lars Bergström.

Mats Bigert tycker att konstkonceptet ligger i tiden.

– Det är lite postcorona att vara ute i skogen. Publiken verkar uppskatta det och det är ett bra komplement till vanliga utställningar, säger han.

Populärt. Konst i naturen lockade stort intresse både bland Huddingebor och besökare från mer långväga områden, Foto: Jonas Månsson

Framtidshälsningar

Ursviksbon Carl Selvén har varit med i naturreservatet flera dagar och ställt upp som volontär.

– Det är jättekul, framför allt tycker jag om dans och musik, säger han.

Ett konstprojekt som Carl Selvén deltog i var att med krita skriva ett meddelande till framtiden på en sten som sedan skulle läggas i ett dike i närheten.

– Jag skrev ljus. Det är något som vi behöver. Både för oss själva och för planeten, säger han.

Arrangemanget, som hålls för första gången, lockade folk från både när och fjärran. Huddingeborna Agneta Ökvist och Inger Helmstein var två som kom till premiären förra torsdagen.

– Det är ett intressant samarbete mellan forskare och konstnärer som visar hur vi ska leva i framtiden, säger Agneta Ökvist.

Explorations of now

När: 12-15 och 19-22 augusti.

Var: Orlångens naturreservat.

Transport: Buss 709 stannar vid Balingstavägen. Gå därefter 2,4 kilometer genom allén och förbi stallet vid Balingsta.

Kostnad: Gratis, men begränsat antal besökare tillåts av pandemiskäl. Anmälan görs via explorationsofnow.se.

Visa merVisa mindre