– Den handlar om att man blivit så beroende av sin telefon... inleder Olle Kullander. Längre än så hinner han inte innan teaterkollegan Klara Svärd avbryter honom.

– Nej, nej! Det handlar om att drömmar som sakta försvinner från världen. Det handlar inte om telefoner, säger hon.

De skrattar.

Det är svårt att avgöra om de har gått in i sina roller i föreställningen Drömmar där de spelar ett gift par.

"Mamman" och "pappan" heter egentligen Klara Svärd och Olle Kullander.

"Mamman" och "pappan" heter egentligen Klara Svärd och Olle Kullander.

Angie Gray

Hela kulturskolan kommer samman

De är två av kulturskolans 150 elever som sedan i höstas förberett en scenföreställning. Eleverna kommer från alla hörn av Botkyrkas kulturskolas verksamheter som tillsammans utgör föreställningen Drömmar. Orkester, sång, dans, teater, bild och animation har gått samman och gör det största scenframträdandet som kulturskolan har gjort på 20 år. Den 16 mars är det dags.

– Vi ville inte fastna i det klassiska tänket med lite stråk, blås och piano. Kulturskolan i dag är så mycket mer och då ville vi göra ett projekt som representerar hela kulturskolan i både bredd och spets där alla ämnen finns representerade, säger Rima Haro, enhetschef på Botkyrka kulturskola.

Temat är just drömmar. Eller snarare Botkyrkas barns och ungas drömmar. Under fjolårets upplaga av Vi är Botkyrka-festivalen i Hågelbyparken fick de unga besökarna svara på frågor av kulturskolan om sina egna drömmar. Det var sedan Henrik Lilliérs uppgift att sammanställa dem och skriva manus. Hela tiden med ambitionen att låta varje konstnärlig enhet på kulturskolan få skina på sitt sätt.

– Jag har försökt jobba mycket med delaktighet. Musiklärarna och eleverna ska få välja sina egna låtar, dansarna ska få skapa sin egen koreografi och så vidare. Målet har hela tiden att vi ska göra det här tillsammans, säger han.

Den konstnärliga ledaren Henrik Lilliér har tagit plats på Tumbascenen, där föreställningen DRÖMMAR har världspremiär. Härifrån stolsraderna har han varit spindeln i nätet för hela föreställningen.

Den konstnärliga ledaren Henrik Lilliér har tagit plats på Tumbascenen, där föreställningen DRÖMMAR har världspremiär. Härifrån stolsraderna har han varit spindeln i nätet för hela föreställningen.

Angie Gray

Tystnad, tagning

Både Olle Kullander och Klara Svärd tycker att det är roligt att få vara del av en så stor föreställning.

– Framför allt att man tagit in hela kulturskolan, även i norra Botkyrka. Så vi får se dem uppträda också, säger Klara Svärd.

Hon tycker teater är kul, men det är nog inget som hon vill satsa professionellt på i takt med att hon blir äldre. Kanske musikhögskola i stället, resonerar hon.

Olle Kullander som varit engagerad i teatern vid Botkyrka kulturskola sedan han var sju år gammal är inne på en annan linje. Han vill satsa helhjärtat på teatern, och kanske film.

– Framför allt svensk film. Jag har varit statist lite här och där, i reklamfilmer och sånt. Men jag tycker om gemenskapen som blir i teatern, och hur man kommer nära varandra, säger han.

Är en andra föreställning på gång?

– Det har ställts frågor om det. Men jag vet inte om det kommer göras varje år eller om det kommer dröja några år mellan, säger Henrik Lilliér.