Det blåser kallt över Stortorget. Ensliga turister springer runt med selfie-sticks. Bebyggelseantikvarie Johanna Bergmark tittar snabbt i pärmen och pekar på ett rött hus.

– Här finns mycket värdefullt att rädda vid en brand. Det här är absolut högst viktigt att rädda vid en brand. Det är ett av få hus från 1600-talet med bevarad trapphusgavel och här finns ett par riktigt praktfulla dörrar. Sedan finns snickerier och väggmålningar från 1700-talet, kakelugnar från 1800-talet och marmorgolv från 1900-talet, säger hon och sveper med handen över torget.

Unik 100-årsinventering

Alla hus i Gamla stan är blåklassade. Det innebär att samtliga omkring 365 fastigheter i Gamla stan har synnerligen höga kulturhistoriska värden värda att bevara.

I ett nytt projekt kartlägger Stadsmuseet husens kulturhistoriska värden, både in- och utvändigt, för att brandförsvaret ska veta vad som finns i husen av kulturhistoriskt värde och kan anpassa insatsen i fall det börjar brinna.

Johanna Bergmark understryker att brandförsvaret främst prioriterar människoliv men att projektet är viktigt för att byggnaderna står tätt och att eld lätt sprider sig.

Förutom att sammanställa det man redan vet om husen i dag undersöks husfasader och en enkät har skickats ut till fastighetsägare, i vilken de ombes redovisa kulturhistoriskt värdefull inredning som till exempel målningar, kakelugnar och tidstypiska detaljer.

– Projektet är unikt. Det är ett första steg för att fylla kunskapsluckorna som finns i Gamla stan. Vi går igenom varje individuell byggnad och målet är att skapa en digital karta med faktaunderlag om var och ett. Den sista heltäckande inventeringen gjordes 1916!

Hissbommar och handgjorda portar

Framför allt är det husens fysiska uttryck projektet fokuserar på, snarare än händelser eller personlig historia som att konstnären Carl Larsson till exempel är född och uppvuxen på Prästgatan 78.

– Det är rätt svåra frågor. Det är aspekter vi måste väga in i våra värderingar, säger Johanna Bergmark och går längre ner längs den smala gatan.

De utstickande hissbommarna visar på vilken funktion husen haft, ofta låg lagren längst upp och var knappast brandsäkra. Hon stannar utanför en grön port. En kvinna med en hund ler, öppnar porten och går in.

– Den här är också av väldigt högt värde. Snickarmästaren Johan Möller gjorde porten och flera av dörrarna som finns bevarade inne i huset år 1684. Källarluckorna i smidesjärn här intill är från samma tid. I huset intill finns originalfönster från 1860 med färgat glas, intakta!

Gamla stan är Stockholms kärna

Johanna Bergmark rundar hörnet och går ner till en butik på Västerlånggatan. Det är folktomt. Hon går förbi nedsläckta skyltfönster och pekar in i en butik. Glastaket är dekorerat med blommor och guldfärgade ornament. På väggarna hänger luftgevär och yxor i plast. Utanför hänger kläder, på en svart t-shirt står det "Fika, what else?".

– Folk är ju väldigt måna om kulturarvet här. En del hör av sig till oss om att det slängs ut interiörer. I grund och botten består hela Gamla stan av ett unikt kulturarv. Det är Stockholms kärna. Det var ju härifrån allt växte fram.