Här har det badats länge, men någon officiell badplats har det inte varit.

Brottbyborna har haft långt att åka till en badplats och i flera år har kommunen haft planer på att göra i ordning den lilla stranden nedanför Össeby-Garns kyrka. Men det dröjde innan det blev av.

Den vid Gustavs udde fick först bli klar. När det sedan var dags för Toftesta holme hakade det upp sig eftersom länsstyrelsen glömt att en arkeologisk undersökning behövde göras innan arbetena kunde sätta igång.

Grillplats på gång

Men i slutet av förra sommaren stod den nya badplatsen klar och nu finns det förutom badbrygga och bajamaja även nysnickrade bänkar att sitta på. En grillplats är på väg.

Den nya badplatsen får också simskola som ska bedrivas av Täby Sim. De har redan nu simundervisning på Kvarnbadet.

Det finns en politisk ambition att anordna simskolor på fler håll och Toftesta blir först utanför Kvarnbadet.

För en månad sedan ställde kommunen frågan om det fanns intresse bland Vallentunaborna. 66 personer svarade ja, men antalet är rimligen högre.

– Nu testar vi intresset och hur det kan fungera. Blir det lyckosamt tror jag att det kan utökas, säger Annika Wegnebring, idrotts- och ungdomsstrateg på fritidsförvaltningen.

Simskolan kommer att pågå under två veckor och tio tillfällen.

Vid vikingafarled

– Den börjar tidigast i vecka 28. Då är det förhoppningsvis lite varmare i vattnet. Så det blir i vecka 28–29 eller 29–30.

Den som vill anmäla sig gör det på Täby simförenings hemsida.

– Vi kommer också lägga ut länkar på Upplev Vallentuna och kommunens hemsida, säger Annika Wegnebring.

Den nya badplatsen ligger i anslutning till den gamla vikingafarleden Långhundraleden.

– Den är väldigt bra att börja paddla ifrån. I år tar det stopp i Åkersberga eftersom slussen renoveras där. Men nästa år kan man paddla hela vägen ut till havet, säger Mir Grebäck von Melen, utvecklingsledare på fritidsförvaltningen.