Invigning

Mikal Brhane Okbay och Yusra Imam från Enbacksskolan i Tensta har precis börjat sexan. De vann läsfrämjarpriset Läsplogen 2022, som delas ut av föreningen Textpiloterna. Till exempel har de läst högt för yngre elever på sina lunchraster, tillverkat egna böcker och anordnat en tipsrunda.

Därför fick de också äran att klippa bandet till det nya biblioteket.

– Det var jätteroligt! Det nya biblioteket känns inte lika trångt och mörkt som det gamla, det är väldigt fint och fräscht. Vi älskar att läsa och kommer gå hit ofta, säger de.

Första kunden

Biblioteket erbjuder böcker och annan media på många olika språk, och de nya bibliotekslokalerna är indelade i flera olika zoner. 60 procent är för barn och unga – målgruppen det ska satsas extra på, även om biblioteket så klart är till för alla.

Alexia Kopacz, 10, blev den allra första som fick äran att låna med sig böcker hem.

– Det var kul att vara allra först, haha. Jag har lånat Yumi & Tomu, berättar hon.

Bättre service

Lana Kadir är biträdande enhetschef på stadsbiblioteken Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta, och beskriver flytten till de nya lokalerna som ett lyft.

– En stor skillnad blir servicen, det blir lättare att hänvisa rätt nu när vi är samlokaliserade med medborgarkontoret. I de tidigare lokalerna har det varit många ärenden vi inte kunnat hjälpa till med. Vi kommer satsa stort på läsfrämjande bland barnen här, och bjuda in förskolor i området för att fånga upp målgruppen, berättar hon.

En egen ingång har byggts, speciellt för förskoleklasser.

De nya lokalerna

Biblioteket är på 650 kvm och medborgarkontoret på 350 kvm, med en gemesam reception. Medborgarkontoret har vägledningsdiskar och samtalsrum.

I biblioteket finns 15 datorplatser för besökare, fem studierum, läshörnor med soffor och fåtöljer, ett programrum för språkkafé, läxhjälp och författarbesök – och böcker i mängder. Det är byggt med öppen planlösning så att personalen ska kunna ha en bra översikt.

Biblioteket har öppet varje dag, för tider, se hemsidan.