1. Prilla på marken kan bli dyrt

En ändring i miljöbalken gör det straffbart att skräpa ner.

Den nya lagen innebär att den som slänger en snus, en cigarettfimp eller annat skräp på marken kan dömas för ringa nedskräpningsförseelse och 800 kronor i böter.

2. Obetalda böter kan leda till fängelsestraff

Lagändringen tar bort kravet på att det ska vara uppenbart att den som fått böter inte betalat på grund av tredska.

Det gammalmodiga ordet tas även bort ur lagtexten och byts istället ut mot en mer modern synonym – trots.Lagen ändras också till att böter ska kunna omvandlas till fängelse om bötessummorna inte har kunnat drivas in på grund av just trots från den som fått böterna. Syftet är att personer som har ekonomin att betala sin bot, ska göra det.

3. Lättare att bekräfta föräldraskap

Lagändringarna innebär att när ett barn föds ska föräldraskapet i högre grad tas för given, alltså inte behöva bevisas i samma utsträckning än tidigare. Detta för att göra regleringen mer könsneutral.

Exempelvis ska bekräftelse av föräldraskapet förenklas så att ogifta föräldrar som är myndiga och folkbokförda i Sverige ska ha möjlighet att bekräfta sitt föräldraskap digitalt, utan att socialnämnden behöver delta.

4. Nya byggnader ska klimatdeklareras

Den nya lagen om klimatdeklaration ska bidra till att minska klimatpåverkan av nya byggnader, redan från början. Lagen gäller byggnader som uppförs med bygglov från och med 1 januari.

5. Passet får nytt utseende

Alla pass som tillverkas i Sverige blir säkrare och får ett nytt utseende. Detsamma gäller resedokument, främlingspass, uppehållstillståndskort (UT-kort) och uppehållskort (UK). Såväl pass som kort kommer att få flera nya säkerhetsfunktioner och giltighetstiden ändras för vissa handlingar.

Ditt nuvarande pass eller kort kommer att vara giltigt fram till den tid som står angiven. Under en period kommer därför två versioner av både pass och kort att finnas i omlopp.

Källa: Regeringen/Sveriges Kommuner/Boverket/Polisen/Migrationsverket