Restauranger runt om i Stockholm dukar upp för en mängd olika sorters julbord – och några sträcker sig långt bortom det traditionella svenska julbordet. Docenten i måltidskunskap och etnologen Richard Tellström är expert på julbord och har själv testat ett "spexigare" bord, i form av skaldjursjulbord.

– Men för mig blir det inget julbord utan en väldigt god skaldjursbuffé. Det har ingenting med julen att göra. Ett julbord talar om tradition och ursprung, säger Richard Tellström.

Julbordsforskaren Richard Tellström firar jul från 23 december till trettonhelgen.

Julbordsforskaren Richard Tellström firar jul från 23 december till trettonhelgen.

Pressbild

Att äta otraditionellt julbord på restaurang blev hippt på 1990-talet. Det blir pådrivet av framförallt företags-julfesten, som utvecklas mycket under samma tid.

– Det är tiden då den nya yuppien kommer med uppimpad frisyr och breda axelvaddar. Då funkar inte längre den gamla julmiddagen med jobbet med smörgåsbord och man börjar prova nya uttryck.

Det blir ett sätt för restauranger att tolka tidsandan, berättar han.

– När man går ut med jobbet och vänner vill man ha ett sådant "cross over-julbord". Men om man däremot går ut med släkten vill man fortfarande ha ett klassiskt.

100 år av julbord på restaurang

Julbordet kom till restaurangerna på 1920-talet – och det påverkade även hur vi firar jul hemma i stugorna (och lägenheterna).

– Till exempel ägghalvor och lax är från 1920-talets restauranger.

Hemmajulbordet har funnits i hundratals år – ändå är en del av det vi ser som tradition, relativt nytt. Julklassikern Janssons frestelse, som har rötter från 1800-talets ansijovislådor – gjorde inte entré på julbordet förrän 1940-talet och blev inte en klassiker förrän på 1970-talet, berättar Richard Tellström.

– Det är ständigt expanderande, som universum. På 90-talet kommer sallad och grönsaker för att bordet ska bli nyttigare. Som att det skulle bli nyttigare av grönsaker när man ändå äter allt det där köttet, säger han.

För vulgärt

Det traditionella svenska julbordet i dess moderna form, är ingenting för Richard Tellström.

– Jag tycker att det är lite för vulgärt. Det är så många olika rätter i en egentligen förskräcklig kombination. Julskinka med senap, på samma tallrik som ägghalvor, lax och rökta korvar. Det är lite besynnerligt, säger han med ett skratt.

Själv äter han ett julbord som liknar det borgerskapens kretsar åt på 1700- och 1800- talen, som består av fyra rätter. Först ut är sill, bröd och brännvin.

– Det svenska festackordet! Och så ska man sjunga "Hej tomtegubbar".

Rätt två är en varmrätt efter önskemål.

– Varför inte tournedos, orre eller en hel grillad kyckling?

– Sen måste jag ha ett par ostar, portvin och valnötter.

Och sist men inte minst en efterrätt, som hemma hos Richard oftast består av frukt.

– Nån gång har vi haft chokladtårta. Det är gott med chokladavslutningen!

Frågan: Vad kan du inte vara utan på julbordet?

Sara Demir, 20 Axelsberg. "Prinskorv. Det ska bli mysigt med jul."

Sara Demir, 20 Axelsberg. "Prinskorv. Det ska bli mysigt med jul."

Moa Beckman

Thomas Hedström, 45, Södermalm. "Jag har gått in in period där jag fastar och är noga med vad jag äter. Annars hade jag inte kunnat vara utan köttbullar. Men i år kan jag inte vara utan ägghalvorna. Det är det godaste som finns!"

Thomas Hedström, 45, Södermalm. "Jag har gått in in period där jag fastar och är noga med vad jag äter. Annars hade jag inte kunnat vara utan köttbullar. Men i år kan jag inte vara utan ägghalvorna. Det är det godaste som finns!"

Moa Beckman

Erik Bell, 27, Enskede  "Prinskorv, tror jag. Det påminner om när man var liten. Den är inte särskilt spännande men en stabil pelare."

Erik Bell, 27, Enskede "Prinskorv, tror jag. Det påminner om när man var liten. Den är inte särskilt spännande men en stabil pelare."

Moa Beckman

Marianne Balck, 39, Bredäng "Jag gillar inte traditionellt julbord mest, men varmrökt lax, om det ingår. Godsakerna är det viktigaste, som lussebullar och pepparkakor!"

Marianne Balck, 39, Bredäng "Jag gillar inte traditionellt julbord mest, men varmrökt lax, om det ingår. Godsakerna är det viktigaste, som lussebullar och pepparkakor!"

Moa Beckman