En som har koll på det är Torbjörn Hallström, ordförande i Hammarby-Skarpnäcks hembygdsförening. Trots att Lilla Sköndal tillhör grannstadsdelen Farsta kör föreningen en guidad vandring i området nu i helgen.
– Det ligger ju så nära intill här. Det har funnits en nyfikenhet i området på den här nya bebyggelsen. Och vi brukar uppmärksamma internationella kvinnodagen så det passade bra, förklarar Torbjörn Hallström.
Totalt tolv gator döpta efter kvinnliga svenska konstnärer finns i området. Namnförslagen togs fram av stadsbyggnadskontorets namnberedning och beslutades av kommunfullmäktige 2008.
”Vissa kända, men de flesta alldeles oförskämt bortglömda”, sammanfattade dåvarande stadsbyggnadsborgarrådet Mikael Söderlund (M) inför beslutet, som han målade ut som en historisk kulturgärning:
”Alla dessa konstnärskap har brutit ny mark. Jag känner glädje över att få ge deras namn till gator i Sköndal, och om jag på så vis kan hjälpa till att väcka fler människors intresse för deras liv och konst är jag väldigt stolt.”
Maria Röhls lokala anknytning var skälet till de konstnärliga gatunamnen i Lilla Sköndal. Självporträtt i svartkrita från 1829.
Nationalmuseum (public domain)
Två lokala namn
Namnidén uppstod på grund av den lokala koppling som två av kvinnorna hade.
– Den som sägs vara upphov till det här var Maria Röhl. Hon var väninna med Vackra Nanna, dotter på gården Stora Sköndal, och porträtterade henne flera gånger. Eftersom de hade anknytning till området var det de som öppnade dammluckan, berättar Torbjörn Hallström.
Maria Röhl föddes själv i Sköndal, på Skönstaviks gård. Hon gjorde sig känd som porträttmålare och kom att avbilda många av dåtidens kändisar. År 1843 fick hon titeln kunglig hovmålare.
Maria Röhls väg och Vackra Nannas park är de enda namnen med lokal koppling. Bland de övriga döljer sig flera inflytelserika konstnärer.
– De vi känner till i dag är framför allt Sigrid Hjertén som hade stora utställningar och var fru till Isaac Grünewald. Och Siri Derkert som har gjort konsten på Östermalmstorgs tunnelbanestation, säger Torbjörn Hallström.
Vad tycker du om området? Fyller det de estetiska kraven för att bära namn efter konstnärer?
– Den kopplingen är inte så självklar. Men för att vara ett modernt radhusområde tycker jag att det är fin och inspirerande arkitektur. När jag var ung och cyklade dit från Björkhagen var det ett skräpområde där de tippade byggmassor.
Anna Albertsson gillar Lilla Sköndals gatunamn bättre än dem på hennes gamla hemmaplan.
Angie Gray
Bättre än diktatorer
På en av gatorna träffar vi på Anna Albertsson, 30. Hon har sin pojkvän på Maria Röhls väg. Själv kom hon till Sverige för tio år sedan från Ryssland. Där råder helt andra namnideal, berättar hon.
– Därborta var det typ Leningatan och Stalingatan. Jag tycker det är jättebra med namn efter konstnärer. Så länge det inte är diktatorer är jag nöjd, säger hon.
Hembygdsföreningens vandring är nu på lördag 4 mars klockan 13 och startar vid busshållplats Norra Sköndal, intill Sandåkraskolan.