Förra fredagen började de nya restriktionerna som förbjuder restauranger och krogar att servera alkohol efter klockan 22 att gälla. Klockan 22.30 ska lokalen vara tom men kvällen på krogen kan fortsätta en halvtimme senare, så länge det inte serveras något annat än folköl och andra lättdrycker.

Helgen som gick när reglerna var helt nya var det fritt fram att släppa in gästerna igen, en chans som ett fåtal krogar tog, enligt Carina Cutlip, chef på stadens tillståndsenhet.

Från och med den här veckan krävs det dock att återöppningen anmäls till staden. En sån anmälan har gjorts av 13 krogar i innerstan, de flesta på Södermalm och i City.

Kryphål eller ej

Återöppningen har beskrivits som ett kryphål i regelverket, men det håller inte Carina Cutlip med om.

– Nej, det har alltid funnits en sån här möjlighet i alkohollagen och den kvarstår, så det finns inga hinder mot att öppna igen, säger hon.

Men krogarna får räkna med besök av stadens inspektörer och då gäller det att vinflaskor är igenkorkade, öltappar övertäckta och att krögarna på andra sätt markerar att alkoholserveringen är slut. Det ska också råda nykterhet och ordning och mat ska fortsatt kunna beställas.

Om det står ölglas på borden, hur ska ni avgöra att det inte är av den starkare sorten?

– Ser vi att det står en folköls- eller lättölsflaska bredvid glaset så får man anta att det är det som är upphällt också. Sen får vi göra en helhetsbedömning av vad gästen och ägaren säger. Vi kan titta i lagren om det faktiskt finns folköl hemma och titta på vilka volymer som de köpt in för att se om det är mer eller mindre rimligt vad som är i glasen. Vi kan också titta i kassaregistret om vi misstänker att man har sålt alkohol, säger Carina Cutlip.

Förra helgen var hennes bild att regeringens budskap, att det inte är tid att umgås och festa på restauranger och barer, hade fått genomslag.

– Ja, både våra inspektörer och krögarna upplevde att det var väldigt lite folk ute. Många ställen hade bara enstaka gäster, säger hon.