En brasa sprakar i den öppna spisen och på vardagsrumsgolvet är det fullt av kassar fyllda med gosedjur, spel och leksaker. Några klappar är inslagna.

– Vi har nog fått in 500 julklappar redan. Där står de som är sorterade och klara. De här har vi inte gått igenom ännu, säger Jenny Löfstrand med en gest över ett gäng kassar.

Hon plockar fram några handskrivna önskelistor.

– Mottagarna skickar in önskelistor. Här har jag en från en ensamstående mamma med fyra barn. Vi har lyckats matcha presenter till alla.

Drivs av handfull eldsjälar

Vi är hemma hos Jenny Löfstrand i Stuvsta. Peter Solstedt och Fatih Altuntas sitter runt bordet. Fatih driver torghandeln och julgransförsäljningen i Huddinge centrum.

– Vi träffades genom hjärtegranen vid stationen. När den blev stulen gick jag till Fatih, det var så det började, säger Peter Solstedt.

Tillsammans startade de Livets hjälp i Huddinge.

– Vi har så många behövande i Huddinge. När Peter och jag blev vänner kom vi överens om att göra något, säger Fatih Altuntas.

I dag är de en handfull eldsjälar som driver organisationen. Där ingår även Peters fru Lotta och Stefan Karlsson, som startade Vuxen i Visättra och vann Huddinges demokratipris.

De startade Facebookgruppen i mars och den har vuxit i raketfart. Nu har den över 2 000 medlemmar.

– Givmildheten är enorm i Huddinge. Vi har hjälpt ungefär 150 familjer. Efter ett halvår hade vi hjälpt personer till ett värde av en kvarts miljon, säger Peter Solstedt.

Julmarknad och julmat

Upplägget är enkelt. Genom Livets hjälp kan Huddingebor och lokala företagare hjälpa andra Huddingebor. För att få hjälp krävs att man har det tufft ekonomiskt och bor i Huddinge.

Administratörerna går igenom kontoutdrag för att få en bild av den som söker.

De har alla heltidsjobb och lägger flera timmar om dagen på Livets hjälp. Nu i december är det extra mycket.

Varje helg i december har de julmarknad utanför Ica vid Kvarnbergsplan. Alla intäkter går till Livets hjälp. Samtidigt kan man lämna in julklappar.

Många får dessutom ett presentkort på Ica för att kunna handla julmat.

Dagen innan har Peter Solstedt kontaktats ev ett företag som ställt in sitt julbord på grund av coronaläget. Vill han ha ett par hundra portioner med pärlhöns? Efter en snabb koll med de andra tar de emot hundra portioner.

Maten ska hämtas och köras till Fatihs varulager. De har kontaktat behövande medlemmar som kan komma och hämta maten där.

– Man vet aldrig vad som kommer. Det kommer in minst tio nya saker varje dag, säger Peter Solstedt.

Ska bli ideell förening

Det är snabba beslutsvägar. Ingen styrelse eller föreningsstämma. De är en Facebookgrupp som sköter kommunikationen via sociala medier, men de har ansökt om att bli en ideell förening.

– Vi är ju nybörjare på det här, vi tar en sak i taget, men det där får vi ta tag i efter jul, säger Peter Solstedt.

För först ska julklapparna delas ut. Den 22 december åker nissarna Jenny och Stefan kommunen runt.

– När man brinner för något och tycker att det är kul blir det inte jobbigt. Att se den glädjen när vi kommer, de tror inte att det är sant. Det är värt allt, säger Jenny Löfstrand.