Om man vill vara trendig, hur ska man då se ut i håret? Mitt i Sigtuna tog ett varv på Stora gatan och tog tempen på vårens hårmode. Och frisörerna är eniga. Klassiska frisyrer är det som gäller.

– Jag skulle säga att gardinlugg är det mest trendiga just nu och mycket mellanlängder. Gardinlugg är när luggen är längre och faller ner på varsin sida av ansiktet, säger Maya Cederferm som driver Salong Hairmoni.

Maya Cederferm har haft frisörsalongen i elva år och innan dess hyrde hon en stol på Stora gatan. Hon har hunnit bygga upp relationen med många kunder och klipper regelbundet sina stammisar. En av dessa är 97-åriga Kerstin Waltari som gör sig fin inför våren.

– Jag följer inte trenderna så mycket. Men Maya vet hur jag vill ha det och hon gör det bra. Jag kan inte förstå att hon kan klippa så mycket på mig, jag som knappt har något hår kvar, säger Kerstin Waltari och skrattar.

Det är ofta fullspäckade dagar för Maya Cederferm.

– Nu rullar det på men januari var inte kul. Jag fick massor med avbokningar när elräkningarna damp ner hos folk, säger hon.

Maya Cederferm och Kerstin Waltari på Salong Hairmoni.

Maya Cederferm och Kerstin Waltari på Salong Hairmoni.

Stefan Källstigen

Pojkbandslooken

Inne på Salongen Sigtuna har de fyra frisörerna egen hårvårdsdag. De klipper och färgar och fixar varandras frisyrer. Många kunder som kommer hit färgar sitt hår.

– Nu under våren blir det mer åt det blonda hållet med ljusa färg. Allt från varma vaniljtoner till champagne, säger Anna Sandström som har haft salongen sedan 2010.

Men färgning och hårförlängning är det mest kvinnor som gör. Vad är hett bland killar och män då?

– Mittbena. Så som Nick Carter såg ut i Backstreet boys, det är verkligen inne nu. Alla ska se ut som pojkbandsidoler igen, säger Tarja Hautaniemi.

Anna Sandström färgar Marielle Brolins hår. Det blir i vårens blonda färg.

Anna Sandström färgar Marielle Brolins hår. Det blir i vårens blonda färg.

Stefan Källstigen

Tarja Hautaniemi är den företagare som nu har varit på Stora gatan längst.

– Efter att klädbutiken Köpmangården nyligen stängde ner så blev jag det, säger hon.

Det blev ytterligare ett nedslag på Salong Create. Bägge frisörerna på plats pratar om gardinlugg och ljusa slingor samt färgningar.

– Mycket page och en del uppklippt gör vi också. Men gardinluggen är populärast, säger en av dem som inte vill ha sitt namn med i tidningen.

Ljusa färger trendar i vår.

Ljusa färger trendar i vår.

Stefan Källstigen