"Res en staty över finaste Krokis i centrum! En legend! Sprider glädje och kärlek!"

Så låter det i en av alla kommentarer på Facebook om papegojan som tagit Ekerö med storm.

Krokis Potja bor i centrum men flyger fritt och har setts så långt hemifrån som vid Tappströmskolan och Clas horn.

– Han har sina promenadtider mellan klockan sju och nio på kvällen. Och sedan kommer han hem och sover. Han är som en utekatt, han vet var han får värme och mat, säger matte Annie Feller.

Ofta ute på äventyr

Fönstret står öppet och när han är redo kommer han hem. Om balkongen är stängd sitter han på räcket och väntar.

– Ibland går vi ut på promenad allihopa. Då följer han med oss, men är vi för långsamma så drar han iväg.

Krokis flyttade till Ekerö centrum för några månader sedan och de första dagarna fick han titta på världen genom buren för att lära sig hitta rätt bland de nya landmärkena.

– Jag visade och pekade "pinnen, kolla pinnen, det är Tappström". Den pinnen syns ju från många olika håll. Två dagar var han ute på äventyr, men sen dess har han kommit hem som klockan, säger Annie.

"Förstår svenska som en femåring"

Krokis är rätt gränslös och kliver gärna in genom ett fönster, även i hem han inte bor. Men när han stör är det bara att säga till honom.

– Han förstår svenska ungefär lika bra som en femåring. Säger man till honom att han ska dra så säger han hejdå och flyger iväg, säger Annie.

Faktum är att Krokis är lite som en femåring i många avseenden.

– Han är lika bestämd och kaxig som en femåring. Och det går inte att tvinga honom till något, utan man måste förklara och resonera. Vi har många långa diskussioner, han och jag.

Krokis bodde tidigare i Djursholm och därifrån försvann han en gång och var borta hela nio månader. På den tiden gick han dock under namnet Putin.

– Men när det politiska läget förändrades bytte jag namn på kråkan. Det är inte så roligt att kalla sin bästa vän för Putin, säger Annie.