Ingång igen. Järfälla församling har börjat med Kyrkogårdsbussen igen efter padiemin, något som uppskattas av både resenärer och busschaufför Kjell-Ove Karlsson. Foto: Stefan Källstigen

Här är bussturen som gör det lättare att åka till kyrkogården

Varje fredag rullar en buss ut i Järfälla mot Görvälns griftegård. Bussturens syfte är att transportera de som har svårt att på annat sätt ta sig till sina nära och käras gravar.

  • Publicerad 06:30, 29 okt 2021

Det är annars svårt att ta sig till kyrkogården.

Klockan närma sig klockan elva på fredagsförmiddagen och Kjell-Ove Karlsson tar en sista koll runt Jakobsbergs bussterminal.

– Jag brukar kolla så att ingen sitter och väntar innan vi åker, säger Kjell-Ove Karlsson som är busschaufför i Järfälla församling.

Kyrkogårdsbussen är ett initiativ från Svenska kyrkan i Järfälla. Varje fredag åker bussen med resenärer till Görvälns griftegård. Verksamheten har funnits runt tio år i egen regi, men har haft uppehåll under pandemin. Nu har de öppnat verksamheten igen vilket är till glädje för de återkommande resenärerna.

– Det är bra att bussen finns, det är annars svårt att ta sig till kyrkogården. Så här års stannar bussarna flera kilometer i från, säger Doris Petersen, som har åkt med bussen i närmare fem år.

Även resenären Lisbeth Nygren tycker att det är praktiskt att kyrkan har den här servicen.

– På hösten och vinter måste man gå långt från närmsta busshållplats, säger hon.

Bussen gör ett kort stopp i Viksjö för att plocka upp fler resenärer. Kjell-Ove går ut och lastar in två rullatorer innan han kör vidare.

Skötsel. Armi Laine brukar besöka sin mans grav för att ta bort ogräs och ser till så att graven ser fin ut. Foto: Stefan Källstigen

Sociala sammanhang

I bussen sitter tolv personer. De flesta är återkommande resenärer som menar att bussturen även är viktig ur ett socialt sammanhang. Under turen får resenärerna sig ett gott samtal och Kjell-Ove berättar att en del ibland väljer att stanna kvar och prata med honom i stället för att gå till gravarna.

– Man känner igen varandra och pratar lite. Det är trevligt, säger Lisbeth Nygren.

Väl på kyrkogården går en del till upp minneslunden, medan andra går till gravarna. Armi Laine går till graven där hennes man är begraven sedan tjugofem år tillbaka för att ta bort ogräs.

– Förut har jag åkt hit med egen bil, men nu går inte det längre. Så det är bra att den här servicen finns, säger hon.

Bussen är en del av församlingens begravningsverksamhet och finansieras av begravningsskatten, vilket gör det gratis för resenären. Man behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan.

– Det här är en öppen verksamhet och alla är välkomna. Vi kör varje fredag året om, är det en helgdag kör vi på torsdagen i stället säger Kjell-Ove Karlsson.

När klockan slår tolv lastar Kjell-Ove in rullatorerna igen, ser till så alla sitter på sina platser och kör samma rutt tillbaka.

Resenärer. Inghild Björkman och Lisbeth Nygren brukar åka med kyrkogårdbussen och tycker att det är en fin service. Foto: Stefan Källstigen

Tog busskörkort

Tidigare har bussturerna köpts in externt, men det var innan församlingen skaffade en egen buss. För några år sedan lät församlingen utbilda två av sina anställda med busskörkort. Sedan dess är Kjell-Ove Karlsson en av församlingens chaufförer.

– Jag har en bra variation i mina arbetsuppgifter. Det bästa med att köra bussen är att möta så många människor som är glada för det man gör, säger han.

Variation. Kjell-Ove Karlsson är till vardags inköps-och logistiksamordnare i Järfälla församling och gillar variationen i sina arbetsuppgifter. Foto: Stefan Källstigen

Kyrkogårdsbussen

Jämna veckor kör bussen från Jakobsbergs Bussterminal, läge Z. Klockan 11. Turen går via Viksjö till Görvälns griftegård.

Udda veckor kör bussen från från Svarvargränd 1 i Kallhäll. Klockan 11. Turen går till Järfälla kyrkogård och Görvälns griftegård.

Extrainsatta turer under Alla helgons dag, 6 november. Buss från Jakobsberg till Görvälns griftegård avgår varje heltimme mellan klockan 10-17. Första bussenfrån griftegården avgår 10:45 och fortsätter sedan med en timmes mellanrum. Mer information finns på församlingens hemsida.

Källa: Järfälla församling

Visa merVisa mindre