Här är bilderna från 2021

Mitt i:s fotograf Sacharias Källdén möter många söderortsbor varje år – från livets alla hörn. Här är bilder från året som gått i Hägersten-Älvsjö.

  • Publicerad 06:30, 1 jan 2022

Foto: Sacharias Källdén

Barnens upprop för Hövdingagården

I våras sa stadsdelsförvaltningen upp hyreskontraktet med Hövdingagården som ligger vid Aspuddens skola. Det innebär att all verksamhet måste flytta ut ur huset till sommaren 2022, inklusive fritidsverksamheten för årskurs 4–6.

Istället har de blivit erbjudna att hålla till i skolans klassrum. Nyheten möttes av besvikelse bland både barn och personal som protesterade och startade en namninsamling mot beslutet.

Visa merVisa mindre

Foto: Sacharias Källdén

Tuff kamp för ett äldreboende

När 72-åriga Kransenbon Ulla nekades äldreboende, trots en mycket svår sjukdom, tog hennes anhöriga strid för henne. De tyckte att avslaget var obegripligt eftersom Ulla varken kunde gå, prata eller sköta sin hygien och dessutom såg mycket dåligt och ofta var yr.

Mitt i skrev om fallet i våras. Några veckor senare ändrades beslutet vid ett nytt möte och Ulla fick en plats på Attendo Långbroberg, där hon nu bor.

– Det är tio gånger bättre för henne att bo där än hemma, sa svärsonen Anton Simberg.

Visa merVisa mindre

Foto: Sacharias Källdén

Hon har 3 000 grodor hemma

Under 53 års tid har Alba Margarita Guevara Lima samlat på grodor från alla möjliga håll och kanter. I lägenheten i Älvsjö fylls varje yta av den gröna varelsen.

Allt började med en gåva från en vän i slutet av 1960-talet – en guldbrosch. Varje groda bär på en unik historia och tillsammans bidrar de till berättelsen om hennes liv.

– Jag har alltid tyckt att det är kul att samla på unika föremål. Men just grodorna ger mig lyckokänslor, sa hon då.

Visa merVisa mindre

Foto: Sacharias Källdén

Måns fixade en skateboardramp

I våras kom en skateboardramp på plats under Essingebron, i Vinterviken. Tacka Gröndalsbon Måns Dohns för det. Han saknade en ramp i krokarna och hörde därför av sig till stadsdelsförvaltningen. Och så var ett samarbete fött. Både barn och vuxna kan glädjas åt resultatet.

Banan är tolv meter lång, tio meter bred och har två olika höjder – en som passar nybörjare och en som är roligare för vana skateboardåkare.

Visa merVisa mindre

Foto: Sacharias Källdén

Biocafé Tellus firade 100-årsjubileum

I år fyllde anrika Biocafé Tellus i Midsommarkransen 100 år. Det firade kulturföreningen Tellus med att släppa en bok om biografens historia som täcker in allt från 20-talets stumfilmer till 80-talets splatter-kalas.

– Det fanns ju ingen tv då, så då gick folk mycket mer på bio. Boken är full av små anekdoter som Lotta Pahl samlat på sig genom åren, sa Sanna Volny när hon visade oss de gamla filmprojektorerna.

Visa merVisa mindre